Gå til sidens hovedinnhold

Bomber sivile mål

Røde Kors beskriver situasjonen på Sri Lanka som en katastrofe.

Kampene mellom Tamiltigrene og de srilankiske regjeringsstyrkene fortsetter tirsdag, og om lag 50.000 sivile har flyktet fra tigrenes siste skanse nord i landet.

Tigrene beskylder regjeringsstyrkene for å ha angrepet og drept 1000 sivile i løpet av mandag, mens myndighetene på sin side beskylder opprørerne for å angripe sivile.

- Dette er en katastrofe
Sivilbefolkningen befinner seg midt i kuleregnet som de desperat prøver å flykte fra. Tamiltigrenes frist til å overgi seg utløp i morgentimene tirsdag, men gruppen nekter å gi opp kampen om uavhengighet fra Sri Lanka. Det til tross for at regjeringsstyrkene har tatt kontrollen over flere landsbyer i den tamilkontrollerte sonen.

- Dette er en katastrofe. Situasjonen for 50.000 mennesker er svært vanskelig. De er fanget i ildsonen uten mat og medisiner, og gjemmer seg i grøfter. Rundt 100 sivile har blitt drept de siste dagene. Tamiltigrene opererer med 1000 drepte, men dette er noe vi ikke kan bekrefte, sier talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Simon Schorno, til Nettavisen på telefon fra Genève.

- Vi har evakuert 10.000 mennesker via sjøveien, og vi skal forsøke å få sendt inn en ny båt i løpet av dagen for å evakuere enda flere. I tillegg tar vi med oss begrensede mengder med mat og medisiner inn i området, men det humanitære arbeidet er svært vanskelig på grunn av kamphandlingene, sier Schorno.

- Bombet barnehjem
Det er også kommet meldinger om at et barnehjem er blitt bombet under kamphandlingene, men dette er ennå ikke bekreftet.

- Det er noe vi ikke kan bekrefte, sier Schorno. Men en person som snakket på vegne av Tamiltigrene opplyste til BBC at et sykehus, et barnehjem og flere hus var blitt truffet under bombeangrep.

Tilhengere av Tamiltigrene har også frigitt en video som viser lemlestede lik som ligger strødd på bakken, men autentisiteten til opptaket er ikke verifisert.

Myndighetene avviser samtlige anklager om at de har angrepet sivile mål, og svarer på tiltalen ved å beskylde tigrene for å angripe sivile som er på flukt. Den angivelige grunnen til dette skal være at Tamiltigrene vil bli lette skyteskiver dersom alle sivile forlater området.

En tamil som har klart å flykte fra konfliktområdet, sier til BBC at opprørerne forsøkte skyte alle som ville rømme.

Dør av blodtap
Sykehusene i konfliktsonen sliter med å behandle alle de skadde, og mange er allerede døde idet de ankommer sykehuset.

- Mange av de skadde som blir fraktet til sykehusene dør av blodtap. Det finnes ingen blodbank og mange lider av blodmangel fordi det ikke finnes mat. Folk lider, sier en sykehusarbeider ved Matalan sykehus til BBC.

Tamiltigrene kjemper for uavhengighet fra Sri Lanka og konflikten har vart i nesten 25 år. Organisasjonen er erklært som terrorister av 32 land, deriblant USA og EU. Mer enn 70.000 mennesker har blitt drept i konflikten som offisielt startet i 1983.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken