Gå til sidens hovedinnhold

Bondevik avviser listekaos

REGJERINGS-KVARTALET (TV 2 Nettavisen) Statsminister Kjell Magne Bondevik avviser at han selv ble offer for kaos i UDs registrering av savnede da han indikerte at inntil 1000 nordmenn kunne være døde i flomkatastrofen.

I forrige uke bekreftet Bondevik at det kunne være grunn til å frykte inntil 1000 døde etter flomkatastrofen. På det tidspunktet opererte Utenriksdepartementet med inntil 1500 savnede nordmenn etter flomkatastrofen.

- Jeg vil ikke akseptere at vi ble offer for et kaos, sa han under en pressekonferanse i Oslo mandag ettermiddag.

- På spørsmål på pressen om jeg kunne utelukke at tallet ville passere 1000, sa jeg at det kunne jeg selvfølgelig ikke utelukke. Det ville vært meningsløst å si det motsatte. Men så presiserte vi at det kunne bli færre eller mindre, sa Bondevik.

Gransker ikke på bakgrunn av kritikk
Han avviste også at den bebudede granskningen av arbeidet som ble gjort på norsk side etter flomkatastrofen skyldes kritikken som er kommet mot de ufullstendige listene fra UD.

- Stortingsmeldingen kommer ikke som følge av de siste dagers kritikk, men på grunn av katastrofens omfang, sier han til TV 2 Nettavisen.

Under pressekonferansen forsvarte Bondevik Petersen og UDs håndtering av savnet-listene. Statsministeren mener det var riktig å legge fram de usikre tallene over savnede og mulige savnede. Hadde UD latt være å gi ut tallene, eller registrert færre, ville det virkelig vært kritikkverdig, hevdet Bondevik.

- Dette var opplysninger UD fikk, og det ga ikke grunnlag på det tidspunktet for lavere tall, sa Bondevik.

Rykter
I løpet av de siste dagene har Utenriksdepartementet fått kritikk fra flere hold for å ha registrert ufullstendige opplysninger om savnede nordmenn etter katastrofen. Utenriksminister Jan Petersen innrømmer at måten tallene ble samlet inn og presentert på blir en viktig del av evalueringen som skal gjøres.

- Jeg er selvfølgelig veldig åpen for at dette blir et av de viktigste poengene under evaluering, nemlig er det riktig av oss å gå ut med de tallene som vi da hadde. Det kan være mange oppfatninger om det. Jeg valgte å gå ut med tallene likevel. Jeg tror i et så kaotisk bilde vil det være vanskelig ikke å ha noe tallfeste og det kunne danne seg mange rykter om dem, sa Petersen.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken