Gå til sidens hovedinnhold

Bondevik dypt bekymret

FNs spesialutsending Kjell Magne Bondevik er dypt bekymret over situasjonen på Afrikas horn.

I Somalia har muslimske fundamentalister overtatt kontrollen over den sørlige delen av landet.

Mange på flukt
Tungt bevæpnet vokter islamistene gatene. Store deler av det sørlige Somalia blir nå kontrollert av den ytterliggående islamistiske militsen Union for Islamic Courts.

Tusenvis av somaliere er drevet på flukt , og FNs spesialutsending på Afrikas horn, Kjell Magne Bondevik, er dypt bekymret over situasjonen.

- Situasjonen i Somalia blir stadig mer alvorlig. Det somaliske folket har lidd så mye. De har behov for humanitær gjenoppbygging av landet, men nå risikerer de krig i stedet, sier Bondevik til TV 2 Nyhetene.

Frykter krig
På den ene siden står den internasjonalt anerkjente overgangsregjeringen, og på den andre siden står islamistene. Men stridighetene har forgreininger til både Etiopia og Eritrea , og Bondevik frykter derfor en regional krig.

- Både Etiopia og Eritrea har interesser på hver sin side, men jeg håper partene tar til fornuft. FN legger press på partene nå for å få dem tilbake til forhandlingsbordet så fort som mulig, sier Bondevik.

FN og de internasjonale hjelpeorganisasjonene har forlatt landet på Afrikas østkyst - det er rett og slett for farlig. Tilbake står en befolkning som mangler alt - mat, medisiner og vann.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller