Gå til sidens hovedinnhold

Bondevik imponert over Blair

Statsminister Kjell Magne Bondevik er imponert over at Tony Blair vinner valget i Storbitannia nok en gang. SV-leder Kristin Halvorsen venter på en kursendring i Labour.

- Det er imponerende av Labour å vinne det tredje parlamentariske valget på rad. Jeg gratulerer Tony Blair med en ny periode som statsminister og ser fram til fortsatt godt samarbeid, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til TV 2 Nettavisen.

Opptellingen viser at Labour beholder flertallet i Underhuset, men at partiet er klart svekket i forhold til forrige periode. Det tyder på at de beholder et flertall på 64 mandater.

Mot Irak-politikk
- Når Labour fikk redusert støtte og det liberaldemokratiske sentrumspartiet fikk økt tilslutning, skyldes nok dette en utbredt motstand mot Storbritannias krig i Irak, sier Bondevik.

Han påpeker også at de konservative har slitt med flere partilederskifter i de siste årene, og at de derfor ikke har blitt kraftige nok som opposisjonsparti.

Bondevik oversendte fredag formiddag et gratulasjonsbrev til Tony Blair .

- Historisk
- Det er historisk at Labour og Tony Blair vinner valget for tredje gang. Men velgerne hadde fortjent et alternativ til venstre for Labour, sier leder i SV, Kristin Halvorsen til TV 2 Nettavisen.

Også leder i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg, roser Blair for seieren.

- Dette er fortjent. Han har oppnådd mye i løpet av den tiden Labour har hatt makten, både i forhold til økonomi, arbeisløshet og reformer innen utdanning og helse, sier Stoltenberg.

Protest
Halvorsen viser til at det har vært stor misnøye med Irak-krigen og at mange velgere ønsker seg en annen kurs.

- Det blir spennede å se om valgresultatet føret til en intern debatt i Labour om partiets kurs videre, sier Halvorsen.

- Labour har fått et mindre flertall nå enn tidligere. Det er et uttrykk for en protest mot Irak-krigen og regjeringsslitasje, sier Stoltenberg.

Ikke konservative
SV-lederen sier hun ikke oppfatter det som at det er en konservativ vind i Storbitannia selv om de konservative har fått økt oppslutning. Det skyldes rett og slett som at velgerne som er misfornøyd med deler av Labours politikk, har hatt få andre alternativer å stemme på.

- Det er tydelig at velgerne ikke vil ha de konservative, samtykker Stoltenberg.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken