Gå til sidens hovedinnhold

Bondevik: - Jeg har ikke jukset

Kjell Magne Bondevik reagerer kraftig på beskyldningene om at han har fått for mye pensjon.

Riksrevisjonen har avdekket at minst seks stortingsrepresentanter urettmessig har fått utbetalt til sammen 5,7 millioner kroner i pensjon i perioden 1998-2008. En av dem er tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Har fulgt regelverket
- Jeg har fulgt regelverket og gjort slik som Stortingets administrasjon sa jeg skulle gjøre. Det har jeg både muntlig og skriftlig fra dem, sier Kjell Magne Bondevik til Nettavisen seint tirsdag kveld på telefon fra Denver.

Der er han i forbindelse med Demokratenes landsmøte.

Reagerer kraftig
- Derfor reagerer jeg kraftig og er opprørt over at noen beskylder meg for juks. Og at jeg urettmessig har fått for mye penger, når jeg tvert om selv var aktiv i forhold til Stortingets administrasjon for å forsikre meg om at jeg ikke fikk en krone mer enn jeg hadde krav på.

Bondevik opplyser at han var berettiget til det han fikk i pensjon i første halvår i 2006 ifølge Stortingets administrasjon, fordi han hadde så lav inntekt.

Les også: - Jeg er ingen kjeltring

Øistein Mjærum, ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter skriver i en pressemelding til Nettavisen at senteret har fått flere henvendelser fra media rundt Bondeviks stortingspensjon.

- Dette kom helt overraskende på ham. Han har ikke hørt noe fra Riksrevisjonen, sier Mjærum til Nettavisen og påpeker at Bondevik har vært i kontakt med Stortinget flere ganger vedrørende pensjonen.

«Etter flere henvendelser knyttet til hans Stortingspensjon har Bondevik bedt meg om å redegjøre for følgende: Bondevik har kun mottatt stortingspensjon i første halvår 2006. Dette halvåret tjente han under maksimal inntektsgrense for å få utbetalt pensjon. Stortingets administrasjon avklarte både skriftlig og muntlig at dette ga rett til pensjon».

Tilbakebetalte pensjon
«Da pensjonsutbetalingen fortsatte etter at Bondevik var tilbake i fullt lønnet jobb 1. juli, tok han kontakt med Stortingets administrasjon. For at det ikke skulle oppstå misforståelser redegjorde Bondevik høsten 2006 i brevs form for at han fra 1. juli 2006 mottok full lønn og ba om å få tilbakebetale eventuelt for mye mottatt pensjon, noe som også ble gjort» opplyser Mjærum til Nettavisen i en pressemelding.

Kjell Magne Bondevik er i Denver i forbindelse med Demokratenes landsmøte. Bondevik har et hektisk program og er derfor ikke tilgjengelig for kommentar for Nettavisen.

Seks fikk for mye
De øvrige politikerne som har fått urettmessig pensjon er tidligere miljøvernminister og profilert Ap-topp Thorbjørn Berntsen, Erik Dalheim (Ap), Magnus Stangeland (Sp), Hallgrim Berg (H) og Anders Talleraas, tidligere parlamentarisk leder for Høyre, skriver Dagsavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tidligere Sp-politiker Magnus Stangeland var ikke kjent med at han sto oppført på denne listen.

- Det er helt nytt for meg at jeg skal ha fått for mye pensjon. Det kom som lyn fra himmelen. Jeg synes det er veldig rart at jeg ikke har fått spørsmål om dette fra Stortingets kontor, sier Stangeland til Nettavisen.

- Jeg er jo pensjonist, men det er klart at jeg driver med næringsvirksomhet og investeringer, og det kan være noe som ikke er rett. Jeg skal sjekke opp i dette. Jeg har aldri hatt behov for pensjon, understreker Stangeland.

Videre sier Stangeland at han har informert Stortinget om alle detaljer rundt sitt arbeidsforhold, og sier han vil rydde opp i dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


På Gråbeinsletta i Drammen sitter en annen tidligere stortingsrepresentant og rister på hodet. Erik Dalheim tidligere Arbeiderpartipolitiker og medlem av Stortingets pensjonsstyre har, i likhet med alle de andre på pensjonslisten, fått høre om saken gjennom media. Han aner ikke hvor mye urettmessig pensjon Riksrevisjonen mener han har mottatt.

Gjennomgår papirene
- Jeg har fått en rekke henvendelser fra journalister og synes dette er en veldig ubekvem situasjon å komme i ettersom tallene til revisjonen ikke har blitt formidlet til meg. Jeg holder imidlertid på å gå gjennom alle papirene mine, og kan ikke se at jeg har fått noe utover det jeg skal ha. Når det er sagt synes jeg dette er en ubekvem situasjon å komme i, sier den tidligere finanspolitikeren til Nettavisen.

Nå håper han at han får en sjanse til å svare på pensjonsspørsmålene revisjonen eller Stortinget måtte ha.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Heller ikke Hallgrim Berg, som satt på Stortinget for Høyre, hadde hørt at han var på pensjonslisten før han ble oppringt av mediene.

- Passer ikke!
- Jeg er på lista, men jeg passer ikke inn der. Jeg har mitt på det tørre og ligger på riktig side av streken. Dette er jeg ikke engstelig for i det hele tatt og jeg ser morgendagen friskt i møte. Når det gjelder eventuell tilbakebetaling er dette en hypotetisk problemstilling fordi det ikke er gjort noen feil fra min side. Men det blir som med skatten; har jeg betalt for lite eller for mye så vil jeg gjerne gjøre opp slik jeg alltid gjør, sier Berg til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Anders Talleraas, tidligere høyremann og tidligere parlamentarisk leder for det konservative partiet, er skeptisk til måten saken har blitt kjent. Han mener han burde være blant de første som fikk vite at han sto på en slik liste.

Kritiserer saksgangen
- Det er kjedelig at Riksrevisjonen går ut uten at jeg, som blir hengt ut, får vite om det. Når det er sagt har jeg forholdt meg helt korrekt og gjort det som er riktig i forhold til reglementet for denne pensjonen. Har jeg ikke gjort det, skal jeg selvfølgelig rydde opp, men jeg liker ikke å bli hengt ut som en kjeltring. Når det er sagt mister jeg ikke akkurat nattesøvnen av dette. Det skal det nok mer til, sier Talleraas til Nettavisen.

Nekter å offentliggjøre navn
Sigvald Oppebøen Hansen (Ap), som er leder i Stortingets pensjonsstyre, ønsker verken å avkrefte eller bekrefte at Bondevik eller noen av de andre står på listen. Hansen sier han ikke vil offentliggjøre navnene før Stortingets pensjonsstyre har ferdigbehandlet saken.

- Jeg ønsker ikke å kommentere det for det er et dokument som er unndratt offentligheten, sier han ti Nettavisen.

- Jeg ser at alle påstandene fra Riksrevisjonens side er basert på stikkontroller og det er ikke kvalitetssikret. Jeg vil ikke gå inn på navn i det hele tatt, men uavhengig av dem som er navngitt, så skal vi forta en grundig gjennomgang av samtlige som går på ordningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Himmelfallen
Thorbjørn Berntsen sier til Aftenposten at han reagerer sterkt på anklagene.

- Jeg er helt himmelfallen, og skjønner ingen ting. Dette har jeg ikke hørt et ord om hverken fra Stortinget eller Riksrevisjonen, sier Thorbjørn Berntsen. Han reagerer sterkt på å bli "hengt ut som kjeltring", og sier at de som utbetaler pensjoner må ha et ansvar for at det blir riktig, sier han til Aftenposten.

Nettavisen har vært i kontakt med alle medlemmer av Stortingets pensjonsstyre og Riksrevisjonen.

Ingen av dem vil svare på om Bondevik er en av de seks stortingsrepresentantene.

Kommentarer til denne saken