Gå til sidens hovedinnhold

Bondevik: - Kan bli farlig

Kjell Magne Bondevik - som i dag får en toppjobb i FN - mener ekstreme krefter utnytter Muhammed-tegningene til å skape hat mot vesten.

- De vil utnytte slike hendelser til å skape konflikter langt utover det det er grunnlag for. Det må vi være klar over, og sette inn moderate krefter på alle nivåer for å hindre alvorlige følger, sier eks-statsministeren til TV 2 Nettavisen.

I morges stormet 300 militante muslimer bygningen der den norske og den danske ambassaden i Indonesia holder til. De truet med å drepe den danske ambassadøren, men ble stoppet av sikkerhetsvaker. Fredag varslet muslimer i en rekke land nye aksjoner mot offentliggjøringen av Muhammed-tegningene.

- Det er klart denne debatten har kraft i seg til å kunne bli farlig internasjonalt. Protestene ruller over hele verden, og eskalerer en konflikt mellom ekstreme krefter både i den muslimske og den kristne verden, sier Bondevik.

Det voldsomme raseriet etter offentliggjøringen av Muhammed-tegningene er ett av flere tegn på at ekstreme krefter er i frammarsj, mener Bondevik.

- Dette kommer på toppen av 11. september og Irak-krigen. Ekstreme muslimske krefter utnytter situasjonen til å skape hat mot vesten. Valgseieren til Hamas er også et tegn på at ekstreme krefter er i frammarsj.

Fredsmekler
Bondevik vil gjennom fredsstiftelsen Oslo Center bidra til å dempe konflikter som har bakgrunn i ulike kulturer og religioner.

- Interkulturell og interreligiøs dialog blir en hovedarbeidsoppgave for det nye fredssenteret, sier han.

Som statsminister deltok Bondevik i flere store interreligiøse møter, noe han har fortsatt med etter regjeringsskiftet.

- Jeg har deltatt i fem, seks interreligiøse dialoger - i Midtøsten, Afrika og på Balkan - i forrige uke på Filippinene og nå i Washington. De tre store religionene har tre ting felles, menneskeverdet, fredstanken og forsoningstanken. Det skaper en forståelse som må bringes ned til grasrota, der eksplosjonene skjer, sier Bondevik.

Roser Støre
Han mener religiøse ledere har et stort ansvar som brobyggere.

- Det som har skjedd de siste dagene understreker behovet for å vise hverandre respekt, og forståelse for hvor viktig religion kan være for andre troende. Jeg tror på ytringsfriheten, men den må brukes med ansvar og nennsomhet.

- Du har selv vært på moské-besøk i Oslo ved flere anledninger. Vil du nå møte dine muslimske kontakter i Norge for å dempe konflikten?

-Ja, det vil jeg ikke utelukke, men dette er et særlig ansvar for myndighetene. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har møtt lederen for Muslimsk Råd i dag, og det er prisverdig, sier Bondevik.

Toppjobb i FN
Den tidligere statsministeren møter fredag ettermiddag FNs generalsekretær Kofi Annan i New York. I forbindelse med dette møtet blir det annonsert at Bondevik får den prestisjefylte jobben som generalsekretærens spesialutsending til sultkatastrofen på Afrikas horn.

Bondevik vil foreløpig ikke kommentere toppjobben i FN.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer om Bondeviks nye jobb etter at den er offentliggjort i kveld.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken