Gå til sidens hovedinnhold

Bondevik kan bli Krekar-vitne

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling varsler rettssak for å stevne toppbyråkrater og politikere. Statsminister Kjell Magne Bondevik kan bli innkalt som vitne.

I "Redaksjon 21" på NRK mandag kveld sa Meling at enkelte sentrale embetsfolk i maktapparatet hadde gitt ham informasjon om hvordan saken mot mulla Krekar er blitt håndtert internt.

Meling mener sentrale personer i regjeringen kan ha presset fram saken mot Krekar, skriver NTB.

- Jeg sitter på detaljert informasjon om møter med navngitte menn meget høyt oppe i Justisdepartementet. De har etter min oppfatning utøvd sterkt press mot påtalemyndigheten og politiet for å pågripe Krekar, sier Meling til VG.

Bondevik
Han sier at målet med en ny rettssak vil være å gi Krekar erstatning for uberettiget straffeforfølgelse.

Meling vil ikke oppgi navn på personene som kan bli stevnet, men sier det er naturlig at personer på regjeringsplan, inkludert statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), kan bli satt på vitnelisten.

- Ja, det er naturlig at noen derfra vil bli stevnet. Også muligens statsminister Bondevik. For selv ikke en statsråd eller statsminister kan lyve under ed, sier Meling.

Ifølge VG skal statssekretær Jørn Holme i Justisdepartementet være ett av navnene som Meling mener er en sentral bakmann. Holme vil overfor VG ikke kommentere saken.

Til Dagsavisen sier Brynjar Meling at han har fått etterretningsinformasjon fra blant annet Tyskland. Dette skal være opplysninger som ifølge advokaten skal svekke Økokrims sak mot mullaen. Meling vil trolig oversende informasjonen til lagmannsretten senere denne uken.

Bevisjakt
Førstestatsadvokat Erling Grimstad ville mandag ikke si noe om hvordan etterforskningen i Nord-Irak har pågått. Krekars forsvarer har ikke fått informasjon om etterforskningen, selv om det er vanlig at politiet legger fram en rapport om etterforskning i straffesaker.

Kilder som Dagbladet har vært i kontakt med, bekrefter at Økokrim samarbeidet med amerikanske myndigheter i Irak i jakten på bevis mot Krekar.

Onsdag vil Økokrim legge fram beviser mot Krekar for lagmannsretten. Til NTB sier Grimstad at han ikke er presset av noen utenlandske myndigheter eller organisasjoner i saken mot Krekar.

Grimstad ser ikke på mandagens kjennelse som noe nederlag, men er ikke fremmed for å henlegge saken dersom Økokrim ikke vinner fram i lagmannsretten onsdag.

- Hvis vi ikke vinner fram, må vi vurdere å stoppe etterforskningen. Det er helt naturlig, sier Grimstad til Aftenposten.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter