Gå til sidens hovedinnhold

Bondevik til laksekrig mot EU

Norge vil bringe laksekonflikten med EU inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO) dersom EU ikke lar være å innføre beskyttelesestiltak.

EU-kommisjonen mener norsk laks dumpes billig i EU-markedet. Nå har kommisjonen innførte beskyttelsestiltak for å sikre like konkurransevilkår.

Men Bondevik er dypt uenig i påstandene om prisdumping av norsk laks.

- Det er britiske og skotske lakseoppdrettere som står bak kravet om beskyttelsestiltak. Mange er nok enige med meg om at spesielt den skotske oppdrettsnæringen burde vært omstrukturert for lenge siden, sier Bondevik og viser til at norsk oppdrettsnæring drives uten tilskudd.

Slår i bordet
Statsministeren medgir at det kan ta lang tid før saken kommer opp i WTO, minst ett år. Men han synes det viktig å gi EU klar beskjed om at Norge mener at EU har brutt internasjonale handelsspilleregler.

- Nok er nok, dette er en svært viktig sak og et viktig skritt. Vi mener at vi er blitt urimelig behandlet. saken er kommet så langt at vi føler at vi må ta den inn for WTO.

Så vidt Bondevik vet har det aldri skjedd tidligere at Norge har brakt en lignende sak inn for WTO før.

Vil heve minsteprisen
EU-kommisjonen har vedtatt en minstepris fra mandag på 22,30 kroner (2,70 euro) per kilo, men meningen er at prisen skal heves til maksimum 23,50 kroner (2,85 euro) per kilo fra 15. april. EU-kommisjonen åpner også opp for at minsteprisen kan justeres senere.

I tillegg vil kommisjonen innføre en importkvote.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken