Gå til sidens hovedinnhold

Bondevik tok selvkritikk

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) beklager at han vegret seg for å bruke ordet "krig" om operasjonene som norske styrker deltok i under bombingen av Kosovo i 1999.

Under et besøk på Forsvarets fellesoperative hovedkvarter på Jåttå i Stavanger tirsdag fikk statsministeren spørsmål om han fortsatt mener det var en "ikke-krig", melder NTB.

- Jeg er kommet til at jeg skulle ha skåret igjennom. Det var ikke en dekkende uttalelse jeg kom med den gangen, og det har jeg ingen problemer med å innrømme i dag, sa Bondevik.

Begrepsdiskusjonen utspant seg da Bondevik i sin første regjeringsperiode sendte fly til Kosovo som en del av NATOs styrker. De norske flyene deltok ikke i bombingen av serbiske mål, men patruljerte luftrommet over den serbiske republikken.

Statsministeren unnlot omhyggelig å si at de norske styrkene deltok i krigshandlinger, men er nå kommet på andre tanker.

- Jeg skulle ha sagt: Dette er en krig, og vi sender norske soldater i krig. Jeg valgte nok ord som ikke var de beste, sa Bondevik.