Gå til sidens hovedinnhold

- Bør beklage Nokas-siktelse

To uker etter Nokas-ranet ble en butikkinnehaver den aller første siktede i Nokas-saken. Nå ønsker han en beklagelse fra politiet.

14 dager etter Nokas-ranet gikk politiet til aksjon mot butikken Spy Shop i Oslo. Butikken selger vekterutstyr, dirker, skjult opptaksutstyr, nattkikkerter og skuddsikre vester.

Skuddsikre vester
Innehaveren av butikken ble arrestert som en av de første i Nokas-saken. Flere av de skuddsikre vestene som var i bruk under ranet i Stavanger var kjøpt hos Spy Shop.

Den 1. juni i år, 14 måneder etter at han ble arrestert, henla politiet saken.

- Man kan ikke gå hen å arrestere en som selger et lovlig produkt. Det går ikke. Det er det samme som å arrestere innehaveren av en Jernia-butikk for å ha solgt et brekkjern til en kjeltring, sier butikkinnehaveren til TV 2 i årets nyhetskavalkade.

Samme bil som Treholt
Den 19. april 2004 ble butikkinnehaveren siket for medvirkning til dødsranet. Like etter ble han fraktet til Stavanger av politiet.

- Jeg tenkte at det her er ren galskap. Jeg trodde ikke det var sant det som skjedde. Man sitter og tenker at man må være samfunnsfiende nummer én. Jeg ble fraktet rundt med skuddsikker vest, skuddsikker hjelm og håndjern. Også ble jeg plassert i en spesiallaget pansret bil som bare en person hadde blitt fraktet rundt i tidligere - det var Arne Treholt. Jeg fikk inntrykk av at politiet mente jeg hadde vært med på selve ranet, sier butikkinnehaveren.

Vedkommende ble varetektsfengslet i tre måneder, to av dem i full isolasjon.

- Jeg ble fraktet inn i retten med skuddsikker hjelm og skuddsikker vest, og av i hvert fall fem bevæpnede politifolk. Når de står der med maskinpistol og noen med finlandshetter – så gir det en viss signaleffekt til dommeren om at «her kommer Norges farligste mann. Vi håper ikke du er den dommeren som løslater ham», sier butikkinnehaveren.

Hele familien i avhør
For å få satt butikkinnehaveren på tiltalebenken, ble hele hans omgangskrets kalt inn til avhør.

- Moren til samboeren min, faren til samboeren min, søstera til samboeren min og samboeren til søstera til samboeren min ble kalt inn til avhør. Alle i min familie og vennekrets ble kalt inn til avhør. Politiet snudde hver stein og avhørte alle som kunne tenke seg å ha noe å komme med, sier han.

Han syns det var tungt å ha siktelsen hengende over seg. Men etter at saken mot ham ble henlagt, har det vært stille. Det siste butikkinnehaveren hørte fra påtalemyndigheten i Stavanger var at han ikke engang var interessant som vitne Nokas-saken.

- Hva tenker du nå?

- Jeg tenker at man ikke er mye verd. Man blir kastet rundt i et system hvor man ikke har noen rettigheter eller noe man skulle ha sagt. De har gjort et inngrep som kommer til å følge med meg hele livet. De kunne i hvert fall kommet med en beklagelse eller en unnskyldning, sier han.

(Artikkelen er anonymisert siden siktelsen ble frafalt, og fordi bruk av navnet oppleves som en belastning for vedkommende. Red.anm.).

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken