Gå til sidens hovedinnhold

- Bør ikke nektes legelisens

Likavsløringen i Ungarn bør ikke få konsekvenser for studenter når de søker om turnuslisens, mener Helsetilsynet.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt legestudenter etter at TV 2 avslørte at enkelte legestudenter i Ungarn ulovlig oppbevarer likdeler på hyblene sine.

– Vi vil ikke ha slike leger, sa Per Haugum, direktør for Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, etter at praksisen var avslørt.

Han mente at dette kunne få konsekvenser for studentene, og at de kunne bli nektet autorisasjon.

Men Helsetilsynet mener nå noe annet. I en pressemelding anbefaler de at de forholdene som er avdekket ikke får negative konsekvenser for studenter når de eventuelt søker om turnuslisens.

En overreaksjon
I et brev Helsetilsynet har sendt til Helse- og omsorgsdepartementet står det at regelverket tillater å nekte lisens dersom det foreligger omstendigheter som gir grunnlag for dette.

”Det er imidlertid vår oppfatning at de forhold som i praksis har ført til tap av autorisasjon, har vært langt mer alvorlige enn slike forhold denne saken omhandler”, heter det i brevet.

”I denne saken synes vi å stå overfor ukloke og uetiske valg foretatt av tilsynelatende overivrige medisinerstudenter, som ikke har tenkt over eventuelle konsekvenser av sine handlinger. I et slikt perspektiv synes det å nekte lisens som en overreaksjon fra helsemyndighetene sin side”, heter det videre.

Uakseptabelt og forkastelig
Helsetilsynet presiserer at handel med lik og likdeler må anses som en totalt uakseptabel moralsk forkastelig adferd.

Likevel mener de det skal være samsvar mellom reaksjon og hendelse.

De siste årene har handlinger som nedlasting og lagring av barnepornografi, incest, vold mot offentlig tjenestemann og besittelse av narkotika, drap og væpnet ran ført til at helsepersonell har blitt fratatt autorisasjonen. Tidligere hendelser som har ført til tap av autorisasjon, er langt mer alvorlige enn denne hendelsen, mener Helsetilsynet.

Les brevet fra Helsetilsynet her.

Les også:

Ber helseministeren gripe inn

Sjokkerte studenter

Handler med likdeler

Reklame

Nå kommer rentehoppene - slik beholder du lav boligrente

Kommentarer til denne saken