Gå til sidens hovedinnhold

- Boret hull i hodet på fanger

I innenriksministerens fengsel i Irak skal fangene ha blitt torturert og drept med elektriske driller.

For første gang snakker to av den tidligere irakiske innenriksministeren Bayan Solaghs amerikanske rådgivere ut om hva han har gjort. Det skjer i dokumentaren «The death of Squads», som ble vist på Channel4 og al-Jazeera mandag og tirsdag.

Regjeringen sint
Dokumentaren har skapt bråk mellom al-Jazeera og Channel 4 på den ene siden, og den irakiske regjeringen på den andre. Årsaken er avsløringene om Solaghs forbrytelser.

I dokumentaren vises i tillegg flere bilder av døde mennesker i departementets fengsel. Det vises også bilder av ofre som blir torturert og drept ved at det bores hull i hodene deres. Elektriske driller ble noen ganger brukt som drapsvåpen i fengselet, ifølge dokumentaren.

1200 uten trening
- Da han ble innenriksminister, ansatte han rundt 1200 medlemmer av sjiamilitsgruppen Bader. Uten trening og opplæring begynte de å jobbe. De bare skiftet fra de sorte klærne til politiuniformer, og fortsatte som før, sier tidligere rådgiver i innenriksdepartementet, Jerry York.

Også Maik Karm, som jobbet i innenriksdepartementet, var bekymret over hva som skjedde.

- Da han var innenriksminister, sparket han sunni-irakere og flere andre personer av andre religioner, og ansatte flere sjia-irakere. De fleste som sitter i departementets fengsel, er sunni-irakere, sier Karm.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen