Gå til sidens hovedinnhold

Borgerlig flertall

For første gang på to år er det blått flertall i TV 2s gallup. - Nå snur det, tror finansminister Per-Kristian Foss (H).

Det viser TV 2s rykende ferske Gallup, som ble tatt opp inntil klokken 20 onsdag kveld.

Høyre går mest frem med 1,9 prosentpoeng til 16,9 prosent, mens Arbeiderpartiet går mest tilbake med 2 prosentpoeng og får 30,4 prosent. Sosialistisk Venstreparti får 11 prosent (- 0,1), Senterpartiet 6,3 prosent (+ 0,9), Venstre 4,5 (-0,8), Kristelig Folkeparti 8,2 (+ 1,0), mens Fremskrittspartiet får 19,4 prosent (- 0,9).

- Nå snur det
Finansminister Per Kristian Foss aner håp om fortsatt regjeringsmakt. Litt over halv ni i kveld fikk han se tallene på TV 2s rykende ferske Gallup hvor Høyre går mest frem.

- Ja, nå snur det. Hvis dette er trend for regjeringspartiene så er seieren innen rekkevidde, sier Foss til TV 2-nyhetene.

- Tror du på det nå?

- Ja vi har hatt følelse av ting har begynt å snu, men dette er første gang vi ser det på en meningsmåling nå i sluttspurten av valgkampen, sier Foss.

Også KrF-leder Dagfinn Høybråten er fornøyd med utviklingen og lover fortsatt kamp for valgseier.

- Dette er en måling som viser at de som trodde at løpet var kjørt har tatt feil. Seieren er innen rekkevidde, sier Dagfinn Høybråten til TV 2 Nettavisen.

- Jo nærmere vi kommer valget jo mer går det opp for folk at mye står på spill, sier han. Han maner nå til kamp mot de rødgrønne i innspurten.

- Jeg håper de ikke-sosialistiske partiene retter skytset mot de rødgrønne.

Blått flertall
Med TV 2s rykende ferske Gallup ville det blitt en ganske annerleders sammensetning av de som kunne tatt plass her inne i Stortingssalen enn hva tilfellet var i går. Partiene på høyresiden ville fått 85 mandater, mens partiene på høyresiden ville fått 84. Ikke siden juli 2002 har det vært flertall for partiene på høyresiden på målingene TNS Gallup lager for TV 2.

Ap ville fått 53 mandater, SV 20, Sp 11. RV ville ikke fått mandater denne gang. Venstre ville fått 8, KrF 14, Høyre 29 og Fremskrittspartiet 34 mandater.

Valgkampen har virket
- Valgkampen har virket. Det er viktig at de som bedømmer valgkampen venter til det er slutt for det er hele valgkampen som skal bedømmes, sier Foss.

Han tror vi nå får resultatt av innsatsen gjennom valgkampen.

- Men ingenting er vunnet så vi kommer til å stå på hver eneste time frem til valgdagen, sier Foss til TV 2.

- Ikke avgjort
Aps statsministerkandidat Jens Stoltenberg ber alle som ønsker et regjeringsskifte komme seg opp av sofaen på mandag og gi sin stemme.

- Dette er et varsel om at valget ikke er avgjort, og at alle som ønsker et bytte fra Bondevik-regjeringen til en flertallsregjering må stemme på mandag.

Aps tilbakegang på to prosentpoeng plager ikke partilederen.

- Fortsatt ligger Ap langt over resultatet i 2001. Men det er fortsatt fare for en Bondevik-regjering etter valget, sier han.

- Hvilke sjanser vil du gi ditt eget regjeringsprosjekt nå som høyresiden for første gang har flertall?

- Vi danner bare flertallsregjering hvis vi får et flertall.

- Er du forbredt på at Ap kan tak makten alene?

- Det vil jeg ikke spekulerer i. Vi har et flertall innen rekkevidde, sier han.

Halvorsen mobiliserer
SV-leder Kristin Halvorsen håper nå på en rød mobilisering fram mot valgdagen.

- Dette har jeg forventet, at det blir close race hele veien. Jeg håper denne målingen mobiliserer alle som noensinne har tenkt å stemme SV.

At Høyre-siden nå for første gang har flertall i Stortinget kommenterer hun på følgende måte:

- Nå er det SV som avgjør resultatet, sier hun.

Inspirert Jensen
- Dette er en veldig inspirerende måling. Hvis tendensen er mot ikke-sosialistisk flertall er det i hvert fall grunn til å stå på fram mot mandag, sier Frp-nestleder Siv Jensen til TV 2 Nettavisen.

På spørsmål Frps prosjekt om å felle en regjering ledet av Bondevik uansett, nå er mindre sannsynlig, svarer hun:

- Vi har også varslet at vi vil ha en ikke-sosialistisk flertallsregjering. Så får vi diskutere senere når velgerne har sagt sitt, sier Jensen.

For Fremskrittspartiets del viser målingen en tilbakegang på 0,9 prosentpoeng. Det tar ikke Frp-nestlederen så tungt.

- Det går litt opp og litt ned, men vi ligger stabilt høyt, noe også skolevalgresultatet i går indikerte.

Venstre over 4
Venstre går i dag svakt tilbake og får en oppslutning på 4,5 prosent, som er over sprregrensen, men 0,8 prosentpoeng svakere enn i går. Partiet har fortsatt flest tvilere av alle partier, men henter velgere fra alle kameratene på høyresiden - Frp, Høyre og Kristelig Folkeparti. Årsaken til at partiet går noe tilbake er at en lavere andel av velgerne som satt hjemme i 2001 sier at de vil stemme Venstre i dag, enn hva tilfellet var på TV 2s Gallup i går.

Ap mest tilbake
Arbeiderpartiet går mest tilbake med 2 prosentpoeng og får 30,4 prosent. Partiet har fortsatt svært mange lojale velgere. De henter fremdelws velgere fra alle andre partier, men noe færre i dag enn hva de har gjort de siste ukene.

Sv i trøbbel
Sosialistisk Venstreparti får 11 prosent, tilbake 0,1. Nesten hver fjerde SV-velger fra 2001 velger i dag Arbeiderpartiet, men partiet får samtidig litt fler tidligere Ap-velgere enn de har hatt de siste ukene. SV som tardisjonelt har hatt godt drag på velgerne i hovedstadsområdet er nå bare fjerde størst i Oslo og Akershus. Kristin Halvorsen har også mistet mange av de ungevelgerne, og er nå bare fjerde størst blant velgere under 30 år. Spesielt er SV svekket blant kvinner under 30 år.

Solid for Sp
Senterpartiet får 6,3 prosent, en fremgang på 0,9 prosentpoeng fra i går. Ingen andre velgere står så samlet bak det partiet de stemte på i 2001 som Senterpartiets velgere gjør i dag. Åslaug Haga & co får i kveld støtte fra åtte av ti som stemte på dem ved forrige Stortingsvalg.

Rød Valgallianse faller ut av Stortinget på målingen som TNS Gallup har laget for TV 2 ved telefonintervju av 1000 personer tirsdag 7. og onsdag 8. september. Rv er imidlertid svært nær mandater både i Oslo og Hordaland.

Kystpartiet får 0,7 prosent, Demokratene 0,5 prosent og andre partier og lister 0,5 prosent.

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren

Kommentarer til denne saken