Gå til sidens hovedinnhold

Børs: Trist som f¿

Oslo Børs raste nesten fem prosent mandag og sendte stemningen blant meglerne til nytt bunnivå.Les også: Dagens børs-tapere

- Trist som f¿, sier en aksjemegler til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Utsagnet beskriver veldig godt stemningen på Oslo Børs denne dagen. Selv om ekspertene nå tror at bunnen snart er nådd.

Hele 30 aksjer falt mer enn 10 prosent denne dagen. Seks aksjer falt mer enn 15 prosent, og listen over begredelige statistikk kunne bare fortsatt. 16 aksjer steg, mens hele 162 aksjer falt. Kun 66 aksjer forble uforandret.

Mer edruleig nivå
Markedet var overpriset, så noen investorer mener at en korreksjon har vært på sin plass.

- En god del aksjer har steget for mye. Markedet kommer nå ned på et mer edruelig nivå, sier investor Paal Hveem til NA24.

Hveem opplyser at han den siste tiden har vektet seg mer mot å eie direkte i ulike oljefelt.

- Jeg er ute av det meste, og har heldigvis sluppet unna de verste tapene, sier Hveem.

18 prosent tap
Dessverre begynte Oslo Børs denne uken like svakt som i forrige uke. Torsdag 11. mai satte Hovedindeksen en foreløpig topp på 430,88 poeng. Siden den gang har børsen rast hver eneste dag og fra toppen har OSEBX-indeksen falt rundt 18 prosent.

Mandag endte Oslo Børs ned hele 4,88 prosent til 353,04 poeng. Oslo Børs var ikke alene denne dagen. Børsene i Europa fulgte nedgang i Asia og dro også med seg USA ned. Børsene i New York er da handelen i Oslo stengte fortsatt ned mellom 0,40 og 1 prosent.

I Europa faller den tyske DAX-indeksen 1,60 prosent. I London rammes FTSE 100 og faller 1 prosent. Samme tendens er det i Paris der CAC 40-indeksen er ned 1,60 prosent. Børsene i Sverige og Danmark er ned henholdsvis 4,14 prosent og 3,47 prosent.

Bunnen snart nådd
Ekspertene mener at den siste tidens fall ikke er dramatisk, mens skyldes i høy grad tvangssalg og den fallende kurven på olje og råvareprisene.

Analysesjef Karl Otto Eidem i Glitnir Securities mener at Oslo Børs fortsetter den svake utviklingen i forrige uke og skylder på en del tvangssalg og svak oljepris som hovedgrunnen bak fallet. De svake råvareaksjene i det asiatiske markedet er et annet moment Eidem trekker frem.

- Det er fascinerende likt det som skjedde i oktober i fjor, forteller Eidem til NA24 iMarkedet.

I oktober fikk Oslo Børs tre harde trykk, Eidem sier til NA24 iMarkedet at det har vært to tilbakeganger og at det dermed bare mangler et trykk igjen.

Glitnir-analytikeren tror ikke børsen vil falle så mye lenger enn til rundt 350 poeng, men mener det er veldig avhengig av at råvareprisene ikke stuper videre.

- Slik vi ser det er tre firedeler av fallet er tatt ut nå, sier Eidem

Tidsaspektet
Trym Riksen, forvalter i Storebrand, har sett nærmere på korreksjonen Oslo Børs opplever og målt den opp mot tidligere nedganger i markedet. Han peker på at man må se på korreksjonen som størrelsen på fallet ganger med tiden.

Riksen forteller at korreksjoner typisk betyr at markedet skal tilbake til det som er det glidende gjennomsnittet for de siste 200 dagene. Mandag ettermiddag var det tre prosent ned til dette nivået på Oslo Børs.

- Det er unnagjort på en dag med et slikt fall vi opplever i dag, sier Riksen til NA24 iMarkedet.

Ingen gratis lunsj
Anders Onarheim, adm. direktør i meglerhuset Carnegie, mener at fallet i markedet viser at det ikke er noen gratis lunsj.

- Selv i aksjemarkedet er det ingen gratis lunsj, det så ut som det var det i en periode, sier Onarheim til NA24 iMarkedet. Han peker på at markedet den siste tiden har steget kraftig.

- Det er ikke tvil om at det nesten har vært ”garantert” å tjene penger i markedet. Det er et sykdomstegn når det har blitt så enkelt. Men det er ikke noen sterke fundamentale krefter som tilsier svake markeder fremover, sier Onarheim til NA24 iMarkedet.

Oljefall
Oljeprisen var da handelen på Oslo Børs stengte omsatt til 68,40 dollar fatet.

Statoil toppet listen over de mest omsatte aksjene og falt hele 2,96 prosent til 164 kroner. Fallet var likevel større i Norsk Hydro. Aksjen falt til slutt 4,94 prosent til 154 kroner, men var lavere tidligere på dagen. Fallet i aluminiumsprisene bidrar til at fallet i Hydro ble kraftigere enn i Statoil.

Milliardene svinner
DNO falt 8,69 prosent og det var flere tungvektere som ble rammet langt hardere denne dagen. John Fredriksens mange selskap blir spesielt rammet. SeaDrill falt hele 10,59 prosent, Pan Fish raste 8,52 prosent, mens Golden Ocean Group falt 12,13 prosent.

Kjell Inge Røkkes selskaper hadde også en svært tung dag. Aker falt 12,67 prosent, mens Aker Kværner endte ned 10,38 prosent.

Voldberg sendte IGE rett ned
Den profilerte finansmannen Tore Aksel Voldberg har solgt seg helt ut av Int. Gold Exploration. Voldberg skal ha solgt 15,5 millioner aksjer til kurs 5,83 kroner.

Voldberg har dermed solgt seg helt ut av selskapet og har ingen aksjer igjen i Int. Gold Exploration. Aksjen topper suverent listen over dagens tapere med en nedgang på 26,53 prosent.

Bedre gikk det ikke med Birdstep. Aksjen stupte 21,71 prosent til 10,10 kroner. Idar H. Vollvik har tidligere fått innvilget en emisjon på 3 millioner aksjer, men da var tegningskursen på 14 kroner. Det betyr at turboinvestoren lett kan kjøpe langt billigere aksjer i markedet, enn gjennom selskapet.

Et annet selskap Vollvik er involvert i er den lille oljeselskapet Altinex. Kursen raste 17,58 prosent til 1,36 poeng.

Petrolia Drilling falt 17,38 prosent, mens seismikkselskapet Global Geo-Service raste 16,83 prosent.

Få lyspunkt
Et av svært få lyspunkt var AF Gruppen som steg 8,25 prosent.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken