Gå til sidens hovedinnhold

Børsen i Egypt krakker

Dundrer i bakken etter at Mubarak trakk seg.

Onsdag hadde børsen i Kairo sin første handelsdag siden 27. januar, da den ble stengt grunnet eskalering av opptøyene mot Hosni Mubaraks regime.

Nå som Mubarak har trukket seg ble den igjen åpnet opp - noe som førte til at investorene kjapt trakk milliardverdier ut av markedet.

Selgerne var så ivrige på å sikre seg det de kunne at hovedindeksen ECX 30 falt med nesten ti prosent etter kort tid, noe som førte til at handelen ble stanset, ifølge MarketWatch.

En medvirkende årsak til at børsen åpnet nå skal ha vært en beskjed om at dersom den var stengt i over 40 dager ville de bli kastet ut av MSCI sin indeks over fremvoksende økonomier.

Før børsen stengte i slutten av januar hadde hovedindeksen falt med 16 prosent i løpet av to dager.

Milliardformue
Egypts avgåtte president Hosni Mubarak lå ikke på latsiden under de 18 dagene folkeprotestene varte. Ifølge den kanadiske avisen Calgary Herald skal Mubarak ha overført store deler av sin vannvittige milliardformue til utenlandske skatteparadiser.

Estimatene på hvor mye penger Mubarak har karret til seg gjennom 30 år som president er usikre. Aslagene varierer fra 4,8 milliarder dollar til hele 64 milliarder dollar. Stemmer det siste tallet betyr det at Mubarak er blant verdens rikeste på nivå med investor Warren Buffet og Microsoft-grunder Bill Gates.

Korrupsjonen koster Egypt milliarder
Det har vær en økende misnøye blant vanligere egyptere over Mubarak-familiens rikdom. Landet sliter med høy arbeidsledighet, utstrakt fattigdom, høy inflasjon og en gjengs oppfatning om at kun folk med tette bånd til Mubarak kan lykkes finansielt.

Ifølge Washington Post koster den utbredte korrupsjonen årlig seks milliarder dollar. Mellom 2000 og 2008 har korrupsjonen kostet landet 57,2 millarder dollar (cirka 350 milliarder kroner). Gjennomsnittlønnen for vanlige folk er to dollar om dagen dagen.

Les mer: Tidenes milliardjakt er i gang

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken