Gå til sidens hovedinnhold

Børsen viser muskler

Stiger etter amerikansk skuffelse.

BANGKOK/OSLO (NA24): Hovedindeksen på Oslo Børs stiger med 1 prosent til 350,8 poeng torsdag.

Oppgangen kommer etter at børsen hadde en festdag av de sjeldne onsdag, da ble oppgangen på pene 4,7 prosent. Men det skjer også etter at investorene på Wall Street fikk snudd oppgang til nedgang.

Oppturen på Oslo Børs er bred, hvor nesten alle de viktige selskapene er i pluss.

Her kan du følge aksjene på Oslo Børs

Et kjedelig unntak er John Fredriksens Seadrill som er ned 2,5 prosent til 142,7 kroner. Selskapet har levert kvartalsresultater som skuffer investorene.

Den oljetunge børsen i Oslo blir også hjulpet frem av at et fat nordsjøolje selges for 72,48 dollar fatet, opp 1,1 prosent.

Kina skaper frykt
Meldinger fra Kina gjorde bekymrede investorer i Europa enda mer nervøse.

Børsbildet i Asia er positivt torsdag, men den store nyheten om at Kina kan komme til å kvitte seg med gjeldsposter i Europa skaper frykt.

Kina vurderer å endre sin beholdning av europeiske statsobligasjoner, skriver Financial Times (FT) torsdag. Landet eier hele 630 milliarder dollar av Europas gjeldsberg.

Ifølge FT skal Kina være bekymret over eksponeringen i statsobligasjoner i Hellas, Irland, Italia, Portugal og Spania.

- Vi kan stå overfor ett dramatisk skift i Kinas strategi. I fjor prøvde kineserne å redusere dollareksponeringen gjennom å kjøpe seg inn i eurosonen. Nå risikerer vi at de gjør stikk motsatt, sier en investor ifølge FT.

Ble beroliget
En fersk melding fra Reuters beroliger imidlertid investorer.

En kilde i Kinas regjering avviser overfor Reuters at landet har noen planer om å redusere sin beholdning av gjeld i eurosonen.

- Euroen falt mot dollar gjennom hele onsdag og utover kvelden. Fallet var drevet av den labre situasjonen i Sør-Europa, men også av nyheten om at Kina vurderer å kutte sin beholdning av eurosone-statsobligasjoner. Dette vil være et markert skift i Kinas valutapolitikk, ettersom det i det siste har fokusert på det motsatte, nemlig diversifisering ut av dollar og inn i euro. I natt har derimot noe av nedgangen reversert seg, hvilket kan ha vært drevet av kommentarer fra kinesisk regjeringshold om at landet ikke vil forandre sin langsiktige strategi vedrørende valutareservene, skriver Shakeb Syed i Handelsbankens morgenrapport torsdag.

USA hentet seg inn
Dow Jones-indeksen i USA falt til under 10.000 poeng onsdag. Det medførte en svak start på Asias børser torsdag, men de tok seg gradvis inn igjen i løpet av dagen.

Et par timer før børslutt var Shanghais SSE-indeks opp 0,68 prosent. Nikkei-indeksen i Japan var opp 0,02 prosent, Singapores Straits Times er opp 1,71 prosent to timer før børslutt. Hong Kongs Hang Seng-indeks er opp 0,75 prosent. Børsen i Australia (ASX-indeksen) endte opp 1,59 prosent.

- Det kan virke som vi har vært gjennom en periode der aksjer har vært oversolgt og at mange ser dagens prisnivå som gunstig, sier Park Jung-seop i Daishin Securities i Seoul ifølge Marketwatch. – Jeg tror imidlertid ikke risikoappetitten har kommet tilbake og det er liten sannsynlighet for en varig oppgang, mener Jung-seop.

Kommentarer til denne saken