Gå til sidens hovedinnhold

Bosettere trosser fredssamtaler

Bosettere mener fredssamtalene er hyklersk og bryter den midlertidige byggestansen på Vestbredden.

Den israelske regjeringen innførte en midlertidig stans i byggeaktiviteten i de israelske bosettingsområder som skal vare fram til 26. september.

Men torsdag kunngjorde israelske bosettere at de skal reise hus og offentlige bygninger i minst 80 bosettingsområder på Vestbredden, skriver den israelske avisen Haaretz.

Det skjer samme dag Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas gjenopptar fredssamtalene i Washington D.C.

Fredssamtalene er i regi av USAs president Barack Obama.

Hyklersk
Den israelske bosettingen i de okkuperte områdene på Vestbredden er ett av de omstridte temaene som trolig vil bli diskutert under forhandlingene. Direktør for bosetternes Yesha-råd, Naftali Bennett, omtaler fredssamtalene som hyklersk.

Bennet avviser også palestinernes krav om å stanse bosettingen på landområdene på Vestbredden.

Les også: - Dette er bare høy glamourfaktor

- Så raskt de innser at Israel er her for å bli, og blir sterkere for hver dag som går, så vil de gi opp.

Truer Netanyahu
Bosetterne har truet med å avsette Netanyahu dersom han nekter dem å fortsette med byggingen etter den avtalte fristen 26. september.

Den israelske regjeringen har varslet at stansen ikke vil bli forlenget.

- Hvis de igjen opptar byggingen av ulovlig bosetting, vil samtalene være over før de har begynt, sa NUPI-direktør Jan Egeland, som var en av arkitektene bak Oslo-avtalen, til Nettavisen onsdag.

Forhandlinger i gang

I Washington åpnet palestinernes president Mahmoud Abbas fredsforhandlingene med å si at veien til fred er ryddet. Og at forhandlingene som nå starter, bør lede til fred innen ett år.

Samtidig gjentok han kravet om at Israel må stanse byggeaktiviteten på Vestbredden, og at blokaden av Gaza må oppheves. Det melder NTB.

- Sikkerhet er avgjørende og grunnleggende for oss begge, sa Abbas og forsikret Israels statsminister Benjamin Netanyahu om at palestinske sikkerhetsstyrker vil forfølge de som har stått bak angrepene mot israelske bosettere på Vestbredden denne uken.

- Ikke lett

Da Benjamin Netanyahu kom til ordet, henvendte han seg til palestinernes president Mahmoud Abbas.

- Jeg ser i deg en venn for fred. Sammen kan vi lede vårt folk til en historisk framtid og kan sette en stopper for konfliktene, sa han.

- Dette blir ikke lett. En sann fred og en varig fred kan bare oppnås med gjensidige og smertefulle innrømmelser fra begge sider. Fra den israelske og den palestinske. Fra min side og din side.

Reklame

Den superpopulære solsengen blir raskt utsolgt

Kommentarer til denne saken