Gå til sidens hovedinnhold

Brakseier for revolusjonshelten

Som ventet knuste lederen av Georgias "roserevolusjon" Mikhail Saakasjvili sine konkurrenter i søndagens presidentvalg. Ifølge valgdagsmålinger fikk Saakasjvili nesten 86 prosent av stemmene.

Da Saakasjvili la sin stemme i en valgurne i Georgias hovedstad Tbilisi søndag, ble han spurt om han var sikker på å bli president.

– Definitivt, svarte en selvsikker Saakasjvili.

To timer senere kunngjorde lederen for den nasjonale valgkommisjonen Zurab Tijaberasjvili at over halvparten av landets stemmeberettigede hadde avlagt stemme, og at valget dermed var gyldig. Valgframmøtet var den eneste usikre faktoren i søndagens valg på ny president.

Det har lenge vært klart at den unge og karismatiske "Misja" Saakasjvili, som ledet den ikke-voldelige revolusjonen for seks uker siden, kom til å vinne. Etter massive demonstrasjoner mot juks i høstens parlamentsvalg og tidligere president Eduard Sjevardnadzes styre, måtte Sjevardnadze trekke seg.

Bare noen dager etter omveltningen, som har fått navnet Roserevolusjonen på grunn av rosene som demonstrantene hadde i hendene da de stormet nasjonalforsamlingen, kunngjorde partiene som ledet demonstrasjonene at de stilte seg bak én kandidat - Mikhail Saakasjvili.

Men forutsigbarheten skapte uro for at folk ikke skulle gidde å gå til valglokalene. Men folket sviktet ikke sin Misja. Om lag 85 prosent av de stemmeberettigede avla stemme.

(NTB)

Reklame

Dette har aldri vært mer populært enn nå