SKIEN (Nettavisen): Torsdag startet Anders Behring Breivik sin forklaring i ankesaken som startet tirsdag, som behandles av Borgarting lagmannsrett. Han har saksøkt staten på grunn av det han mener er for strenge soningsvilkår.

Det er satt av tre timer til hans forklaring, som er cirka det samme som han fikk da saken ble behandlet av Oslo tingrett.

- Jeg lever i et helvete, sa terroristen i retten.

- Jeg kan ikke tillate meg å synes synd på meg selv. Jeg må si til meg selv at jeg har det bra, det er en overlevelsesmekanisme, fortsatte han.

I sitt innledende foredrag tirsdag sa regjeringsadvokat Fredrik Sejersted at Breiviks soningsforhold var humant, men påpekte samtidig at det er en grunn til at 37-åringen sitter på et strengt soningsregime.

- Straff skal føles. Straff skal være en straff, så det er ikke noe som er galt i at han føler det som et onde eller er misfornøyd med straffen han får. Det er slik det skal være.

- Jeg er blitt mye mer radikal

Breivik innledet sin forklaring med å si at han er blitt mer radikal.

- Ett av poengene til regjeringsadvokaten Fredrik Sejersted i hans innledende prosedyre var at jeg er blitt mer og mer radikal mens jeg har vært fengslet. Dette forutså jeg, begynte terroristen å si i sin forklaring.

- Jeg hadde planlagt å tilbakevise det han sa punkt for punkt, men Sejersted har klart å overbevise mange, også meg, om at jeg er blitt mer radikal. Jeg er blitt mye mer radikal de siste fem årene. Jeg er sterkt skadet av isolasjonen, jeg er ikke bare litt skadet, men ganske skadet av isolasjonen.

Les også: Verden måper av Breiviks fengselsklage

(artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED
embedNAvideo("lzBjYOcY7A4d5LmJVnNyiQ", false)

Beklaget nazihilsen

Da terroristen forklarte seg benyttet han også anledningen til å beklage nazihilsenen han gjorde da retten startet tirsdag.

- Jeg er blitt særere og særere som en konsekvens av isolasjonen. Jeg blir ikke korrigert når jeg sitter i isolasjon.

- Jeg beklager også væremåten min første dagen, sa Breivik.

Han begynte også med å si at han hadde planlagt nazihilsenen, og en forklaring han hadde tenkt å gi til retten, men at han delvis har valgt å gå bort fra denne.

Massemorderen fortalte også at han hadde prøvd å melde seg på et antiradikaliseringsprogram, det såkalte ATV-programmet (alternativ til vold).

- Jeg har fått avslag på dette både muntlig og skriftlig. Tore Stenshagen (avdelingsleder ved Skien fengsel) kan bekrefte at jeg har prøvd å melde meg opp. Men det er ikke ressurser, sier han.

- Forbereder svar på relevante spørsmål

Da han forklarte seg for ti måneder siden brukte han deler av sin tilmålte tid til politisk propaganda.

I retten sa Breivik også at han ikke hadde sett andre innsatte verken i Ila fengsel eller i Skien.

- Jeg har kontakt med profesjonelle aktører, helsepersonell, fengselsbetjenter og presten. Jeg har også sett personer på 100 - 200 meters avstand når jeg har sett ut vinduet. Men aldri så nært at jeg hadde kunnet kjenne dem igjen.

- Jeg har ikke sett andre mennesker, enn profesjonelle aktører, utenom dem jeg har nevnt de siste 5,5 årene.

Les også: Psykiater: - Har ikke sett tegn til isolasjonsskader

I 2015 tok massedrapsmannen ut søksmål mot staten, fordi han mente han ble utsatt for umenneskelig behandling i fengselet, og at han ble isolert.

Gjorde nazihilsen

I fjor vant han frem i Oslo tingrett på punktet om umenneskelig behandling, men staten ble frikjent for brudd på ytringsfriheten, altså mente retten at den omfattende kontrollen av hans kommunikasjon med omverdenen ikke er ulovlig.

KOMMENTAR: En hyllest til rettsvesenet

Da Breivik kom inn i gymsalen i fengselet i Skien, da saken startet tirsdag, gjorde han en nazihilsen, noe lagdommer Øystein Hermansen satte lite pris på.

Han kom med en klar oppfordring til massedrapsmannen om at det var uønsket, og at det krenket retten.

HTML EMBED
embedNAvideo("aAoIKiDT74yW3MZUZb0obw", false)