Gå til sidens hovedinnhold

Breivik ville ha bekreftelse av politiet på at han hadde kapitulert

Geir Lippestad sier Breiviks første telefon til politiet var 20 minutter før han ble pågrepet.

Lørdag dro Anders Behring Breivik tilbake til Utøya lørdag for å vise politiet hvordan han begikk drapene, og stadig ny informasjon blir kjent.

Tidligere er det kommet fram at Behring Breivik selv ringte til politiet flere ganger før han ble pågrepet.

Ville ha bekreftelse
Massemorderens advokat, Geir Lippestad, tror, før han har fått sjekket loggene, at Behring Breiviks første telefon til politiet var 20 minutter før han faktisk ble pågrepet, skriver NRK.

Breivik ringte politiet for å fortelle at han ville avbryte handlingene sine og få en bekreftelse på at han hadde kapitulert.

Lippestad sier til NRK at Behring Breivik kan ha trodd at politiet var nær ved å stanse ham, fordi han kan ha trodd at NRKs helikopter over Utøya tilhørte politiet.

Var i tvil
Lippestad bekrefter søndag overfor flere medier at Behring Breivik flere ganger var i tvil om å gjennomføre drapsplanene.

- Han har forklart at han tenkte da han tok båten over: «Jeg gir meg, jeg gjør ikke dette». Men så gikk han inn i tankegangen om at det var nødvendig for å endre Europa og Norge, som han sier. Så da gjennomførte han dette likevel, sier 32-åringens forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet.

Lippestad sier tvilen etterhvert ble borte.

- Han ville gjennomføre en del av operasjonen før han ville kapitulere, sier advokaten, til NRK.

Politiet har tidligere søndag fortalt pressen at Behring Breivik ikke ga uttrykk for anger i løpet av de åtte timene han var sammen med dem på Utøya.

- Han bar preg av at han ikke var uberørt av å være tilbake på Utøya. Vi ønsker ikke å utdype det nå, men han viste ingen tegn til anger, sier politiadvokat Pål Hjort Kraby under pressekonferansen klokken 13 søndag.

Men advokat Lippestad sier nå altså at klienten var i tvil på vei til Utøya.