Gå til sidens hovedinnhold

Brendan Rodgers kan å trylle

Kong Kenny klarte det ikke, men kan en nord-ire gjøre det?

Fakta:

Liverpool Football Club (The Reds)
Anfield (45 276)

Liverpool er den nest mestvinnende klubben i Premier League, og har vunnet serien 18 ganger. Sist gang var i 1990.

Plassering i fjor: 8.plass (vårt tips: 3.plass)

Hjemmeside:http:/www.liverpoolfc.tv

Supporterklubb i Norge:http://www.liverpool.no

Overganger:

Inn: Fabio Borini (Roma), Joe Allen (Swansea)

Ut: Craig Bellamy (Cardiff), Alberto Aquilani (Fiorentina), Dirk Kuyt (Fenerbache), Fabio Aurelio (Gremio), David Amoo (Preston North End), Stephen Darby (Bradford), Maxi (Newell's Old Boys)

Vurdering:

Keeper

Pepe Reina er muligens den beste målvakten i Premier League, eller har historisk vært en av de aller beste. Fjoråret var ingen toppsesong for Reina, som måtte se 40 baller bak seg i buret. Nå er ikke det så fryktelig. Arsenal slapp inn 49 mål, Tottenham 41, Newcastle 41 og Chelsea 46 - og alle havnet over Liverpool på tabellen.

Likevel: Reina har selv sagt at sesongen som gikk ikke var hans beste. Så får man se om han er tilbake i gammel form i år.

Bak Reina har Liverpool australske Brad Jones, brasilianeren Doni og ungareren Gulacsi. De to førstnevnte har godt med erfaring, mens Gulacsi visstnok var god på utlån i går. Uansett så er det nok slik at Reina står om han ikke blir skadet eller suspendert.

Forsvar

Før sesongen i fjor, da vi tippet, pekte vi på at det var et hull i forsvaret til Liverpool. Det var venstrebacken. Etter at vi skrev tipset kom spanjolen Jose Enrique fra Newcastle og imponerte stort - i hvert fall i første del av sesongen.

Sentralt var slovaken Martin Skrtel og dansken Daniel Agger blant de beste i Premier League og på høyrebacken hadde man Glen Johnson. Jamie Carragher viste nok forrige sesong at han har mesteparten av karrieren bak seg, men den svært så erfarne mannen er uansett viktig for laget.

Det har gått mange rykter om Daniel Agger i sommer, men dansken møtte opp på trening hos Liverpool med YNWA på knokene og Liverpool har takket nei til store penger for ham (om vi skal tro rapportene). Sannsynligvis fortsetter ham, noe nok både manager Rodgers og fansen er glade for.

Sebastian Coates kom til Liverpool før forrige sesong med mange superlativer festet til seg, men fikk ikke mange sjanser. Han har foreløpig ikke vist at han vil bli en stjernestopper, og under OL i sommer var han direkte svak for Urugay. Ellers har Liverpool skotten Danny Wilson, som også ble beskrevet som en fremtidig stjerne. WIlson har vel heller ikke imponert for Liverpool i de få sjansene han har fått, men skal etter rapportene ha spilt ok for Blackpool på lån etter jul i år.

Egenproduserte Martin Kelly venter fortsatt på det store gjennombruddet, og 22-åringen begynner kanskje å få dårlig tid. Han brukes helt som backup på høyresiden for Glen Johnson, så veien fram kan være lang.

Ungguttene Jon Flanagan og Jack Robinson har mange spådd at vil bli de neste store, men også de to stiller litt bak i køen. Flanagans 7 kamper i 2010/11-sesongen var imponerende, men han slet med å finne tilbake til de taktene i fjorårssesongen. Jack Robinson har vel kanskje enda lenger fram, i hvert fall foreløpig.

Det er vel ingen, verken fans, eksperter eller andre, som vil mene at det var forsvaret som var problemet til Liverpool i fjor. Med de samme folka som spilte godt forrige sesong i årets sesong tror vi det fortsatt blir veldig bra. Kanskje et lite spørsmålstegn hvis Skrtel blir skadet/når Agger blir skadet, men man har erfaring i Carragher og et mulig potensial i Coates.

Midtbane

"For noen år siden sang Liverpool-fansen at de hadde verdens beste midtbane. Så ble alle solgt, med unntak av Steven Gerrard. Nå er nok ikke Liverpool der oppe igjen, og mange engelske fotballkommentatorer er faktisk litt tvilsomme til midtbanen til Liverpool. Det er ikke vi. "

Skrev vi før forrige sesong. Etter sesongen var menige delte. Var midtbanen god eller ikke? Statistikken viser at den var relativt god, om ikke strålende. Spesielt fram til at Lucas Leiva ble skadet.

Den ekstremt omdiskuterte midtbanemannen hadde sitt virkelige gjennombrudd forrige sesong, og selv den verste skeptiker holdt på å bli overbevist - og så ble han skadet. Med Lucas på laget vant Liverpool 50% av kampene, tapte 16,7 prosent og spilte 33,3 prosent uavgjort. Hadde man fortsatt i samme spor ville laget endt på 69 eller 70 poeng (alt ettersom man runder av). Det ville betydd at laget ville kjempet om Champions League-plassene til Arsenal og Tottenham.

Uten Lucas vant Liverpool 30,8 prosent av kampene, spilte uavgjort i 23 prosent av dem og tapte 46,2 prosent. Om det hadde vært hele sesongen ville laget fått 45 poeng og ha kjempet med Sunderland og Stoke om 13/14-plassen (og da har vi til og med rundet opp på seire og uavgjort...).

Ellers har Liverpool hentet inn pasningssikre Joe Allen fra Swansea, en spiller Rodgers kjenner meget godt og må ha ment at passer perfekt for den fotballen han vil spille. Han var svært så høyt oppe på antall pasninger som traff medspiller i fjor på den totale rankingen i Premier League, 91 prosent av hans pasninger nådde fram. I tillegg tacklet han 110 ganger, noe som var tredje høyest i Premier League.

Og så har du Steven Gerrard. Selv om Gerrard nå er 32 år så har han fortsatt enormt mye fotball i seg.

Fjorårets kjøp Jordan Henderson slo vel ikke helt til for Liverpool, men han er en arbeidshest, og var mye involvert. Etter all sannsynlighet vil nok Jay Spearing få relativt lite spilletid, og det samme gjelder nok også Charlie Adam - om han ikke blir solgt.

Ryktene sier i tillegg at Rodgers vil hente enda en midtbanemann før overgangsvinduet stenger.

Med Lucas tilbake, og en Joe Allen som var god under OL og god for et middels lag i fjor i tillegg til Steven Gerrard så er det en god midtbane laget har. Kanskje et lite spørsmålstegn ved skader, men Jordan Henderson kan nok ta på seg drakta og levere. Jonjo Shelvey venter også på sitt store gjennombrudd.

Angrep

Liverpool vil etter all sannsynlighet spille i formasjonen Rodgers foretrekker: 4-3-3. Vi tar derfor med kantspillerne som oftest regnes som midtbanefolk i angrepet. Stewart Downing hadde som Jordan Henderson en middels sesong etter overgangen til Liverpool i fjor, men det kan være at denne formasjonen og spillestilen Rodgers foretrekker passer bedre.

Joe Cole er tilbake, men hvor god han blir er et spørsmålstegn. Ellers har man Luis Suarez, som hadde et bråkete sesong i fjor, men som utvilsomt er en av de aller beste offensive spillerne i Premier League. Liverpoolfansen vil måtte håpe at det meste som skrives om Suarez er basert på hva som skjer på banen av spill, og ikke andre ting. Nyinnkjøpte Fabio Borini er et lite spørsmålstegn. Rodgers kjenner ham fra før, men han laget ikke mer enn 9 mål på 24 kamper i fjor for Roma. I tillegg har han totalt kun 37 førstelagskamper. Han er ung, men må bevise. Det at han har landskamper for Italia, og var med til EM er selvfølgelig pluss. Det er altså ikke bare Rodgers som har luktet et talent her.

Raheem Sterling har vært fremtidshåpet for mange fans av Liverpool lenge, og basert på målet han scoret mot Bayer Leverkusen i en treningskamp så kan det fort være at han blir et stjerneskudd i sesongen som kommer.

Og, så er det Andy Carroll. Hvor monsteret av en spiss passer inn i det nye Liverpool er i hvert fall et gigantisk spørsmålstegn. Skal vi gjette, basert på hva ekspertene i England tror, så kan han fort ende tilbake i Newcastle i løpet av august.

HTML EMBED

Manager: Brendan Rogers

Managerkarrieren til Brendan Rogers startet i 2008 hos Watford. I 2009 var han hos Reading, før han tok over Swansea i 2010. Denne sommeren gikk han til Liverpool. 39-åringen har altså ingen lang erfaring som manager, men har lang erfaring fra å være trener (hos Reading og Chelsea).

Han har en veldig klar spillestil, og like klare oppfatninger om hvordan man behandler spillere og hvordan en klubb skal drives. Så får man se hvordan det slår ut. Hvis han kan trylle på samme nivå som han har gjort i Swansea kan det bli en spennende sesong for Liverpool.

Oppsummering av vurdering

Stallen til Liverpool er for svak, sier Brendan Rodgers. Vi kan være enig. Det er nok en god første-ellever, men man trenger mer kvalitet i backup for å kunne virkelig hamle opp med de beste. Samtidig: Sammenlignet med laget han ledet, Swansea, så er det stor forskjell. Swansea kom inn på en 11.plass, 5 poeng bak Liverpool i fjor. Bruker man kun matte, og tar hensyn til spillernes kvalitet så skal Liverpool heve seg betraktelig i år.

Ser man bort fra det, og heller ser på hvordan Liverpool spilte i går med spillerstallen de har så var problemet at de manglet overganger etter taklinger etter at Lucas ble borte og de manglet avslutningskvalitet og trøkk foran mål. Lucas er tilbake, og med den nye formasjonen så, vel...

Mye av Liverpools sesong vil være avgjort etter bare fem seriekamper. Hjemme mot Manchester City, Arsenal og Manchester United er de tre første, og man spiller borte mot Sunderland og West Bromwich Albion. Har det gitt mange poeng kan Liverpoolfansen glede seg til fortsettelsen. Likevel: Akkurat den starten kan slå begge veier.

Vårt tips: 5.plass

Kommentarer til denne saken