Gå til sidens hovedinnhold

Brennhete løfter

En drivende svett arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) lovet i dag å få ned den høye arbeidsledigheten blant innvandrere.

Feberen herjet i kroppen og svetteperlene rant i strie strømmer da Hanssen i dag åpnet det nye Integrerings- og mangfoldsdirektoratet IMDi.

Med sviktende stemme og paracet i lomma varslet Hanssen at den viktigste jobben til det nye direktoratet blir å få flere innvandrere i jobb. I dag går 15.000 innvandrere arbeidsledige.

- Regjeringens mål er å gi disse tilbud om arbeid, utdanning eller kvalifisering, var Ap-statsrådens budskap til den flerkulturelle forsamlingen på Cosmopolite.

I løpet av de siste dagene har over 100 personer fått jobb i IMDi – nesten alle kommer fra Utlendingsdirektoratet (UDI) - og var tilstede under åpningen i dag.

Høyre-mann i spissen
Direktøren for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Osmund Kaldheim, har selv sørget for å gi flere innvandrere jobb fra 1. januar.

Av de ti nye ansatte som ikke kommer fra UDI, er seks innvandrere.

- Vi ønsker å gå foran, og ha et mangfold i direktoratet som gjenspeiler befolkningen. De skal selvsagt være godt kvalifiserte, sier Kaldheim.

Det er en tidligere Høyre-politiker som leder det nye direktoratet, og dermed får ansvaret for å sette den rødgrønne regjeringens integreringsmål ut i livet. Kaldheim har tidligere vært ordfører i Fet kommune og statssekretær i Sosialdepartementet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

- Det er viktig at forventningene om en forbedring i arbeidsmarkedet kommer innvandrerne til gode, sier Kaldheim til TV 2 Nettavisen.

Ingen tall
Verken Kaldheim eller Hanssen tør komme med noen konkrete løfter om hvor mye arbeidsledigheten blant innvandrere skal gå ned det kommende året.

- Vi har ikke noe tall, men vi ser nå at ledigheten faller generelt, og det må være åpenbart at det må komme et like raskt fall i ledigheten blant innvandrere, slik at forskjellen ikke blir forsterket, sier Hanssen til TV 2 Nettavisen.

Ap-statsråden mener det tidligere har vært snakket for mye bare om innvandrernes rettigheter, uten å ta med pliktene. Hanssen forlanger derfor at innvandrerne selv står på for å komme seg i jobb, og dermed unngå fattigdomsfella.

- Din første jobb i Norge er å lære deg norsk og skaffe deg de kvalifikasjonene som norsk arbeidsliv krever, er Hanssens hovedkrav til innvandrerne.

Han varsler at arbeidsledige innvandrere i likhet med nordmenn må inngå velferdskontrakter når en ny arbeids- og velferdsetat (NAV) er etablert til sommeren. De som får tilbud om hjelp må samtidig forplikter seg til frammøte, deltagelse og fullføring og tilbudene.

Kompetanse
Hanssen har en rekke oppdrag til det nye direktoratet. IMDi skal være et kompetansesenter for kommuner og samarbeidspartnere og sørge for bosetting av alle flyktinger, bedre integreringen gjennom introduksjonsprogram og bidra til at innvandrere får like muligheter til arbeid og kvalifisering som nordmenn.

Du kan lese mer om det nye IMDi på direktoratets hjemmeside.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken