Gå til sidens hovedinnhold

Brøt sammen da de ble funnet

Tidligere denne uken brøt norske pasienter i gråt da de ble funnet av folk fra Forsvaret som saumfarte sykehus i Thailand.

Flere nordmenn ble funnet da Forsvarets sanitet gjennomsøkte sykehus etter norske pasienter i Thailand tidligere denne uken.

Sto ikke på lister
Mange av dem som ble funnet, var ikke registrert på noen lister. De hadde ikke vært i kontakt med norske myndigheter før de ble funnet av Forsvarets personell da de gikk fra sengepost til sengepost på sykehusene i Thailand, melder NRK.

Lørdag morgen klokkken 6.50 landet et ambulansefly fra Phuket på Gardermoen med flere av disse pasientene.

16 nordmenn og en danske var med flyet. Fire av dem var så skadet at de ble fraktet på båre. De andre gikk selv ned flytrappen og inn til mottaket som er opprettet på den militære terminalen.

- Vi hadde ikke noe liste. De listene som var på sykehusene, inneholdt pasienter som allerede var dratt videre, sier flylege Hans Olav Samdal fra Forsvarets Sanitet til NRK.

- Vi fant nordmenn som ikke stod på disse listene flere ganger, og vi fant nordmenn som hadde ventet i mange dager på kontakt med norsk språk, for å si det på den måten, fortalte Samdal da han kom til Gardermoen.

Sterke reaksjoner
De skadde hadde stort sett bruddskader, sårskader og infeksjoner fordi de som ble tatt av denne tsunamien, ble rullet frem og tilbake og skadet av røtter, steiner og vrakgods. Flertallet hadde også mistet en, eller flere av sine kjære.

- Det var det som var den egentlige smerten. Så vi måtte forholde oss til tapet av barn, ektefeller og venner som var borte. Så når vi kom, brast de fleste sammen, og trengte rett og slett en god prat, sier han.

Tidligere lørdag skrev svenske aviser at ytterligere 100 skandinaver skulle ha blitt funnet på ulike sykehus i Bangkok. Dette viste seg senere ikke å stemme. Visedirektør Jan Sander i SOS Internasjonal, organisasjonen som først skal ha rapportert nyheten sa til nyhetsbyrået TT at opplysningene bygget på en misforståelse. Skandinavene som ble «funnet» hadde blitt flyttet fra andre steder der de var registrert, men de var ikke tidligere registrert i Bangkok.

Kommentarer til denne saken