Storbritannias statsminister og Labour-leder Gordon Brown holdt mandag ettermiddag et pressetreff utenfor statsministerboligen i Downing Street 10.

Der avslørte han at han vil gi seg som landets statsminister, og han ba samtidig om at Labour velger ny partileder.

- Jeg har ikke noe ønske om å bli i min posisjon lenger enn nødvendig, sa Brown.

Forhandler med Clegg
Samtidig ble det klart at Labour har startet regjeringsforhandlinger med Liberaldemokratene.

Brown sa at Liberaldemokratenes leder, Nick Clegg, vil fortsette forhandlingene med De konservative, men at han samtidig har bedt Labour om å gå inn i «formelle forhandlinger» om å danne regjering.

- Jeg mener det er fornuftig, og at det er i nasjonens interesse, å svare positivt, sa Brown under talen.

Tviler
Dette skjer bare timer etter nyhetene om at Liberaldemokratene skulle ha kommet fram til en avtale med de konservative. Mandag morgen sa Nick Clegg selv at forhandlingene mellom hans parti og Toryene gikk «svært bra». Men utover mandagen skal han ha blitt betenkt.

Les: Valget i UK: Avtalen i boks

Mandag kveld sa partiets talsmann Simon Hughes at han vil bli «overrasket» hvis det foreligger en avtale mandag. Han sa at det vil bli ny regjering innen uken er omme.

Flertall
Brown foreslår nå en ny regjering bestående av Labour, Liberaldemokratene, og småpartiene SNP, Plaid Cymru, SDLP og The Alliance, melder The Guardian.

Disse partiene har tilsammen 328 av totalt 650 plasser i parlamentet, og dermed absolutt flertall. Du kan se det endelige valgresultatet her (BBC).

- Grunnen til at vi nå ikke har et absolutt flertall i parlamentet er fordi ingen av partiene og ingen ledere har vunnet absolutt tillit i nasjonen. Som leder for mitt parti må jeg akseptere at det er en dom over meg. Jeg vil derfor be Labour-partiet å starte prosessen med å velge ny leder. Jeg håper at en ny partileder kan ta over under landskonferansen, sa Brown under den direktesendte talen.

- En viktig avgjørelse
Liberaldemokratenes leder Nick Clegg mener Gordon Browns beslutning om å gå av kan være et viktig ledd i en overgang til en stabil regjering i Storbritannia.

Kommentaren kom kort tid etter at Brown kunngjorde at han går av som statsminister og leder for Labour.

Liberaldemokratene er i forhandlinger med både Labour og De konservative om å danne en ny regjering.

Les også: De konservative tilbyr folkeavstemning

- Positive samtaler
Sent mandag kveld sier Labours forhandler at samtalene mellom Labour og Liberaldemokratene om en ny regjering i Storbritannia er positive

Barne-, skole- og familieminister Edward Balls som leder forhandlingene for Labour, sa sent mandag kveld at de timelange samtalene både hadde vært «positive» og «konstruktive», melder NTB.