Gå til sidens hovedinnhold

Bruker forfall som pressmiddel

For seks år siden truet eieren av denne gården med å la den forfalle. Se hva som skjedde og sjekk verstinglista.

(iOslo.no) Helt siden 1980-tallet har flere av gårdene i Madserud Allé stått og forfalt og lite har blitt gjort. Årsaken er at eieren, Selvaagbygg AS, i utgangspunktet ville rive bygårdene for å bygge blokker.

- Utgjør en fare
Det vil ikke Byantikvaren ha noe av, og dermed har striden fortsatt. Sten Sture Larre er leder for Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus. Han raser mot det han mener er bevisst unndragelse av vedlikehold.

Kommentar fra adm. dir. i Selvaag Gruppen, Ole Gunnar Selvaag, som eier Madserud Allé 28.

Vi hadde på et tidspunkt en godkjent regulering på bygging på nr 24, 26 , 28 og 30. Riksantikvaren fremmet klage på vedtaket i denne saken, og dette gjorde at reguleringsvedtaket i bystyret ble opphevet pga en kommunal saksbehandlingsfeil. Vi har jobbet aktivt med å få frem et nytt reguleringsforslag. PBE har i mellomtiden kommet til at både 24 og 28 skal bevares. SB har gått med på dette. I saken som nå er til behandling i Rådhuset støtter PBE vårt forslag kontra Fortidsminneforeningens

Vi venter på reguleringsgodkjenningen, slik at vi vet hvilke tiltak vi skal igangsette på eiendommene.

GUNNAR STAVRUM:Straff huseierne

- For seks år siden ble det sagt av eieren at hvis de ikke fikk gjennomføre sin utbygging, så ville de spikre igjen vinduene, og bevisst la bygningen forfalle. Og nå står bygget der, med gjengstengte vinduer, og det er ikke gjennomført et eneste vedlikeholdstiltak av betydning siden, sier Larre til iOslo.no.

- Dette er ikke en bygård, men det kan likevel utgjøre en fare for brannsikkerhet og for barn som leker i området, sier Larre.

- Etter min mening legger dette et utilbørlig press på politikerne i den hensikt å få gjennomslag for huseierens utbyggingsplaner, sier Larre.

De verste i byen
I går publiserte Byantikvaren en liste over de verst vedlikeholdte bygårdene i Oslo. Under saken kan du se bilder av noen av de som havnet på den listen. Larre er overrasket over at Madserud Allé ikke har havnet på den listen.

- Her står det flere flotte, verneverdige bygninger, som begge er på Byantikvarens gule liste, og de bare forfaller. Det er flere andre eksempler på eiendommer som er verneverdige, og som forfaller, til tross for god økonomi hos eierne, sier Larre.

Byantikvaren har nå laget en «verstingliste» over bygårdene i Oslo:

Trondheimsveien 6: Ulykkeseiendommen der 31 år gamle Linda Henriksen omkom etter at gesimsen raste ut. Eiendommen har forfalt etter en brann herjet der i 2003.

Grønlandsleiret 55 og 57: Brant i 2000 - står nå og råtner på rot.

Opplandsgata 2: Har ikke blitt pusset opp siden begynnelsen av 90-tallet og holder nå på å falle sammen.

St. Halvardsgate 1: Typisk Oslo-bygård fra 1800-tallet. Har stått tomt en årrekke. - Dette huset står på den gamle middelalderbyens grunn. Så hvis det blir revet, kommer det ikke til å være noe hus her lengre. Da går går eiendommen over til friareal, sier Boro.

Youngsgate 7, 9 og Møllergaten 13: Disse tre bygårdene er en viktig del av miljøet rundt Youngstorget og Byantikvaren har foreslått byggene vernet. Eieren vil rive og har latt det stå tomt en årrekke.

Pilestredet 28 og 30: Bedre kjent som en del av «Blitz-kvartalet». På tross av stor politisk oppmerksomhet rundt de to bygårdene, som blant annet inneholder Edvard Munchs barndomshjem, står husene tomme og forfaller.

Teatergata 3: Eiendommen eies av Olav Thon Gruppen, men har stått i fullt forfall siden en brann for seks år siden. Thon og eier Venke Wikborg vil rive og bygge nytt, mens Byantikvaren vil bevare. Nå er det dialog mellom partene.

Les flere saker på iOslo.no.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken