To lik er lagt ut på en hovedvei nord for Goma, som er provinshovedstaden i Nord-Kivu. Hensikten er å skremme bort regjeringsstyrkene fra å ta seg inn i det opprørskontrollerte området.

18 år gamle John Biamungu trillet forbi veisperringen på en sykkel onsdag mens opprørsstyrkene gjemte seg bak trær på begge sider av veien.

- Vi ønsker ikke mer av dette, sier 18-åringen til nyhetsbyrået AP.

FN har anklaget begge parter i konflikten for krigsforbrytelser, og tidligere denne uken ble det meldt at regjeringsstyrker plyndrer og voldtar sivilbefolkningen i Goma-området. I tillegg er det brutt ut kolera i flyktningsleirene.

Unge jenter blir voldtatt
Hjelpeorganisasjonen CARE bekrefter overfor Nettavisen at unge jenter og kvinner blir voldtatt av regjeringsstyrkene.

- Det vi vet er at CARE har gitt hjelp til 40 prosent av alle flyktningene i Goma. I tillegg er det etablert behandlingssenter for kolera, og et behandlingssenter for kvinner og unge jenter som er utsatt for overgrep, sier generalsekretær i CARE, Marthe Gerhardsen, til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under).

Toppen av et isfjell
Seksuell vold i Kongo er nå så omfattende at det kan kalles en epidemi. Den dramatiske eskaleringen av konflikten i Øst Kongo gjør at titusener av kvinner og jenter nå er i fare for å bli voldtatt. Før denne siste eskaleringen ble 40 kvinner voldtatt hver dag, sier Marte Gerhardsen.

- De som jobber i felt er svært bekymret for økning av overgrep. Så langt i år har vi fått rapporter om 3500 overgrep, men dette er bare toppen av et isfjell, sier Gerhardsen.

Les også: - Hvorfor bryr ingen seg?

Til tross for en fredsavtale og tilstedeværelsen av verdens største fredsstyrke, er det ressursrike Kongo i en dyp krise.

Kongo:
-Tidliger Zaire, belgisk koloni. Uavhengig i 1960.

-Etter folkemordet i nabolandet Rwanda flyktet tusener av sivilbefolkningen – og militsgrupper - til Kongo.

- I perioden 1996 til 2003 var det flere sammenstøt og regelrett krig mellom opprørere, med støtte fra Rwanda, og regjeringen i Kinshasa.

- 5,4 millioner mennesker er på intern flukt, og det samme antallet mennesker er drept siden krigen startet.

- Laurent Nkunda er etnisk tutsi og tidligere general i regjeringshæren, nå leder han opprørerne i Nord-Kivu. Anklager hæren for å ha alliert seg med hutumilitsen.

- Hutumilitsen ellers har sitt opphav i Rwanda, men består også av rester av den tidligere rwandiske regjeringshæren. Støttes av den lokale mai mai-militsen, som er kongolesiske hutuer.

(Kilde: Reuters, Wikipedia, AP)

Nye meldinger tyder på at flere utenlandske styrker blir dratt inn i kampene som herjer mellom regjeringsstyrkene og opprørerne.

Ifølge BBC skal både angolske og zimbabwiske soldater være til stede på bakken i Kongo. I tillegg hevder flere journalister at Laurent Nkundas (se faktaboks) opprørssoldater blir lønnet av den rwandiske hæren.

Frykter ny storkrig
Dette skaper ny frykt for en gjentakelse av den fem år lange kongolesiske krigen hvor hele ni nasjoner var involvert. Krigen endte i 2003.

En innbygger i Goma bekrefter at angolske soldater patruljerer i området.

- Vi ser soldater som bærer kongolesiske militæruniformer her i byen, men de snakker ikke samme språk som oss. De snakker verken fransk, swahili eller lingalla – det er bisart, sier han til BBC.

- De patruljerer, men er ikke i stand til å kommunisere med innbyggerne. De snakker portugisisk, sier han.

Til sammen 250.000 mennesker er drevet fra sine hjem i Goma-området, provinshovedstaden i Nord-Kivu. Siden krigshandlingene brøt ut for drøye ti år siden, har 5,4 millioner mennekser blitt drevet på flukt. Det samme antallet mennekser har dødd som følge av kampene.