SLØSERIPRISEN: Kandidat 4.
En jury sammensatt av representanter valgt ut av Skattebetalerforeningen og Nettavisen har nominert fem kandidater til Sløseriprisen. I dag presenterer vi den fjerde kandidaten: First House-saken i Telemark.
Les mer om Sløseriprisen nederst i saken.
Kandidat 1: Eksperter stempler Stortingets milliardsluk som sløsing
Kandidat 2: Kloakk-budsjettet røyk med 1,7 milliarder
Kandidat 3: Norges dyreste rasteplass
Kandidat 5: Kjempesmellen i Bjørvika
- Hvorfor betaler kommunene for å drive lobbyvirksomhet mot staten? Kommunikasjon med statlige organer er blant de viktigste arbeidsoppgavene til fylkeskommunalt ansatte. Stoler de ikke på sine egne systemer? spør Nettavisens ansvarlige redaktør Gunnar Stavrum.
Ville skaffe arbeidsplasser
Prosjektet «Invest in Telemark» ble landskjent da NRK spadde opp regninger til softis og dyre middager fra prosjektleder First House som de fakturerte Telemark fylkeskommune for. Kommunen vil frem til mai 2016 ha betalt seks millioner kroner pluss kostnader for ekstern hjelp til å etablere arbeidsplasser. Målet er å få 300 - 500 arbeidsplasser til kommunen. Så langt har det kommet null.
First House la seg langflat og beklaget softis-regningen, men softis eller ikke softis, juryen til Sløseriprisen mener uansett det er dårlig anvendte penger å betale eksterne selskap for å gjøre jobben som fylkeskommunens ansatte selv burde klare.
- Har prosjektet gitt arbeidsplasser? Er det arbeidsplasser på vei? Eller har det vært bortkastede penger?
- Vi er inne i en prosjektperiode ennå og har ikke startet evaluering av prosjektet. Bred rapport kommer i mai. Den er foreløpig en intern skisse og kan ikke refereres, sier fylkesrådmann Evy-Anni Evensen til Nettavisen. For ytterligere informasjon henviser hun til First House.
- Et demokratisk problem
- Denne saken må være med, for det er en trend i offentlig sektor å bruke pr-byråer der de burde bruke vanlige prosesser for å påvirke statlige myndigheter, sier jurymedlem Marthe Gerhardsen.
NRK har tidligere skrevet at regjeringen de siste tre årene har brukt 3,8 milliarder kroner til såkalt regional utvikling. Mye av pengene har gått til pr-byråer.
- Det er etablert demokratiske rutiner og kanaler for hvordan både kommuner, fylkeskommuner og etater kan fremme sin sak overfor sentrale myndigheter. Det er helt unødvendig å bruke skattepenger til pr-byråer til å drive lobby for seg. I den grad det virker, er det en demokratisk utfordring fordi rike kommuner kan kjøpe seg plass foran i køen, sier Gerhardsen.
Alle kandidatene til Sløseriprisen er presentert. Nå åpnes det for at Nettavisens lesere kan stemme på kandidatene: