Gå til sidens hovedinnhold

Bruker nettet for å gi bort barn de ikke lenger vil ha

Anslår at minst 24.000 barn er «forsvunnet».

(SIDE2): Todd og Melissa Puchalla hadde i to år vært adoptivforeldre til 16 år gamle Quita, da de ikke lenger orket mer. De ville gi henne nye foreldre og fant et par på internett på mindre enn to dager.

Nicole og Calvin Eason fra Illinois, begge i 30-årene, så annonsen med bilde av den smilende jenta, og ville gjerne ha henne – selv om hun hadde alvorlige helse- og atferdsproblemer. Hun var adoptert fra det vestafrikanske landet Liberia.

- Folk rundt meg synes jeg er fantastisk med barn, skrev Nicole i e-poster, der hun forsikret om at hun maktet å håndtere jenta og problemene hennes.

Noen uker senere, 4. oktober 2008, dro Puchalla-familien den seks timer lange bilturen fra Wisconsin til Illinois. Der overleverte de Quita på Country Aire Mobile Home par, hvor Eason bodde i en campingvogn, skriver Reuters, som har rullet opp saken om alle barna som gis bort over nett i USA.

Forfalskning og anklager om misbruk

Ingen andre var til stede, verken advokat eller barnevernsrepresentant. Puchalla underskrev en erklæring om at Eason nå var 16-åringens verger. Et par timer senere dro Wisconsin-paret hjem, og så aldri Eason igjen.

Melissa syntes Eason-paret virket fantastiske, men gjorde selv ingen undersøkelser for å se om hva de sa stemte. Hadde hun og mannen gjort det, hadde de funnet ut at barnevernet hadde tatt fra Nicoles egne to biologiske barn for flere år siden. Da det siste barnet ble tatt, en nyfødt gutt, ble det i rapporter skrevet at «foreldrene har alvorlige psykiske problemer, i tillegg til voldelige tendenser».

I tillegg hadde barn paret hadde sittet barnevakt for, anklaget dem for seksuelt misbruk, uten at det førte til siktelse. Det eneste dokumentet Eason hadde på at de var skikkede foreldre, hadde de forfalsket selv.

Etter få dager fikk ikke lenger Melissa Puchalla tak i Eason, og skolen Quita skulle gått på hadde aldri sett jenta. De hadde også flyttet ra trailerparken kort tid etter at de hadde overtatt jenta.

Fem år senere forteller Quita (21) at hun allerede første natten måtte sove i samme seng som sine nye «foreldre».

Quita ble adoptert fra et barnehjem i Liberia. Hun forteller selv at hun var glad da hun kom til USA, et sted hun var trygg.

- Men det var ikke slik det ble. Det ble et mareritt.

- Jeg hater denne gutten

Hun er et av flere barn som Reuters har funnet fram til, som har endt opp i undergrunnsmarkedet for barn adoptivforeldrene ikke lenger vil ha. 70 prosent av dem er adoptert fra andre land.

Gjennom Yahoo og Facebook-grupper har foreldrene annonsert bort barna, for deretter å gi dem til fremmede, ofte ulovlig. Måten annonseringen skjer på, ligner mye på den man bruker for å finne et nytt hjem til kjæledyret sitt.

«Født i oktober 2000 – denne kjekke gutten «Rick» kom fra India for et år siden, og er lydig og opptatt av å være lydig» står det i en av annonsene.

En kvinne som hadde adoptert en nå 11 år gammel gutt fra Guatemala, skrev i en annonse lagt ut i fjor sommer: «Jeg er skamfull over å si det, men jeg hater denne gutten inderlig.»

Et par ønsket å bli kvitt en 8 år gammel jente de hadde adoptert fra Kina: «Vi sliter nå etter å ha vært hjemme i fem dager, skrev de, og la til at de håpet annonsen kunne sendes videre til folk som kunne være interessert.

Nicole Eason sa selv i et intervju tidligere i år, at hun vil ha barn fordi det får henne til å føle seg viktig. Hun beskrev også oppdragelsen hun gir dem.

- Jeg vil ikke etterlate brannmerker. Jeg vil ikke gi deg merker. Jeg sender deg ikke med blåmerker på skolen. Jeg skal sørge for tre måltider om dagen, et sted å bo. Trenger du medisiner for dine psykiske problemer, så fikser jeg det. Trenger du terapi, en klem, et kyss? Jeg ordner det. Men verden er ikke ment å være perfekt. Og jeg skjønner ikke hvorfor folk tror den er det.

Spesielt utsatte

Reuters gikk gjennom flere tusen slike annonser på nett, og fant at et barn ble forsøkt gitt bort i snitt en gang i uken. Aldersmessig var barnas alder mellom 6 og 14, men den yngste var 10 måneder gammel. Barna kom i hovedsak fra Russland, Kina, Etiopia og Ukraina.

Flere av barna har blitt utsatt for grove overgrep. En jente har fortalt at hun ble tvunget til å grave sin egen grav, mens ei anna har forklart at hun ble seksuelt misbrukt.

- Dette er barn som ikke vokser opp hos sine biologiske foreldre, som har blitt flyttet til et fremmed land og som enkelte ganger ikke kan språket her. Man snakker om en del av befolkningen som er spesielt utsatt for utnyttelse, sier Michael Seto, ekspert på seksuelt misbruk.

Da Reuters meldte om aktiviteten på nett, fjernet Yahoo raskt flere grupper som drev med slik annonsering. Facebook på sin side svarte med at internett reflekterer hvordan samfunnet er, og folk bruker det til alle former for kommunikasjon og for å takle alle typer problemer, inkludert kompliserte saker som dette.

Får formynderansvaret med en signatur

I USA kan det være ganske enkelt å gi bort et barn. Vanlig adopsjon foregår via rettsvesenet, og de nye foreldrene blir nøye undersøkt på forhånd. Men det finnes andre måter. Blant annet er det mulig å skrive under på et papir, som overfører formynderretten til en annen voksen.

I enkelte tilfeller er dette av det gode – som i tilfeller der foreldrene trenger hjelp av et annet familiemedlem for å ta vare på ungen sin i en periode. Virksomheten på nett er derimot voksende, og det er stadig flere som ønsker seg et barn og finner det på nettsider. Ved å overta formynderansvaret, kan de «nye foreldrene» skrive barnet inn i skole og få sosiale stønader – og slik lett tildekke at det kan ha vært ulovligheter.

Siden slutten av 1990-tallet er 243.000 barn adoptert fra andre land til USA. Barn som adopteres fra utlandet følges ikke opp etter det har kommet til landet. men dersom man sammenligner med hvor mange nasjonale adopsjoner som ikke går som planlagt – mellom 10 og 25 prosent – så er mer enn 24.000 barn adoptert fra andre land, ikke lenger hos dem som adopterte dem. Enkelte anslår tallet enda høyere, ettersom disse adoptivforeldrene ikke får oppfølging.

Sendt hjem på fly alene

En av de mest kjente sakene, er kvinnen fra Tennessee som i 2010 sendte tilbake en 7 år gammel gutt hun hadde adoptert fra Russland, etter seks måneder. Han ble satt på flyet alene og med hadde hun sendt gutten en lapp der det sto: «Jeg ønsker ikke lenger å være forelder til denne gutten».

Adoptivmoren, Torri-Ann Hansen, påsto at gutten var psykisk ustabil og at hun hadde blitt lurt av det russiske barnehjemmet.

Russland forbød i 2012 å la amerikanere adoptere, og Kina og Guatemala har også gjort det vanskeligere å hente barn derfra.

Adoptivforeldrene oppgir flere årsaken til at de vil gi barna videre. Enkelte sliter økonomisk, mens andre sier barna er vanskelige og voldelige, og terroriserer de andre barna i familien.

Flere av barna som gis vekk, gis bort igjen og igjen. Så langt har myndighetene ikke klart å få bukt med problemet, selv om det flere ganger har kommet inn bekymringsmeldinger, rettsvesenet er fullt av slike saker og omfanget vokser.

Nytt lovforslag

Men nå er det fremmet et lovforslag for å hindre at slike ting skal kunne skje. Tirsdag denne uken ba 18 av kongressens medlemmer om at det må innføres nasjonale virkemidler for å hindre at barn gis bort over internett. Samtidig ble Yahoo og Facebook bedt om å rydde opp i grupper der slik virksomhet foregår.

- En nasjonal lov må forby traffickingen av barn som foregår gjennom denne helt klart ureglementerte praksisen.

Forslaget går blant annet ut på å hindre at formynderskapet kan overføres ved en enkelt kontrakt mellom de voksne, uten at myndighetspersoner er involvert.

Stadig nye barn

Da Puchalla-paret ikke fikk tak i Eason og Quita, gikk de etter et par uker til politiet. Etter noen dager ble de tre funnet i staten New York, og jenta ble tatt fra paret. Dagen etter ble hun satt på en buss, i retning Puchalla og Wisconsin – adoptivforeldrene som ikke ville ha henne. Eason ble ikke tiltalt for noe, og det ble heller ikke gjort noe for at de ikke skulle kunne ta over andre barn i fremtiden.

Siden da har de hatt flere barn i sine hjem rundt om i USA. Minst seks barn har vært i Nicole Eason varetekt siden hun ble fratatt sine egne biologiske barn. Senest forrige måned ble to gutter hentet av politiet hentet. Hvem som egentlig er foreldrene deres eller hvem som har gitt dem bort, vet man ennå ikke.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken