Gå til sidens hovedinnhold

Brukte 49 millioner på 40 fotlenker ingen bruker

Politiet brukte 49 millioner kroner på 40 fotlenker som ingen bruker.

Ikke én eneste voldsmann er dømt til å gå med omvendt voldsalarm siden ordningen ble innført for mer enn ett år siden, skriver Bergens Tidende.

Den omvendte voldsalarmen for voldsutøvere har tatt flere år å utvikle og prisen endte på 49 millioner kroner. 40 enheter ble innkjøpt og lagret hos politiets IKT-tjeneste. Der blir de liggende ubrukt, skriver Bergens Tidende.

Samtidig viser statistikken fra politiet at det ble utdelt 1.805 mobile voldsalarmer til volds- og trusselutsatte personer i 2013.

Voldsalarmen har en GPS-sender som avgir signaler. Hvis den befinner seg i et forbudt område skal det gå en alarm hos politiet.

Justisdepartementet har ikke noe svar på hvorfor ingen voldsutøvere er dømt til elektronisk merking, men understreker at alt er lagt til rette for at lenkene kan brukes.

– Vi må finne ut hva dette skyldes. Det er viktig at byrdene i størst mulig grad ligger hos voldsutøveren og ikke hos offeret. Elektronisk kontroll er et verktøy som vi forutsetter at skal brukes aktivt, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet.

Det ble i fjor registrert 2.829 anmeldelser, en økning på 10,6 prosent fra året før. 2.655 anmeldelser gjaldt mishandling med legemskrenkelse, mens 47 anmeldelser gjaldt grov mishandling. (©NTB)

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken