En 28-åring fra Nittedal ligger i koma på sykehus etter en hjerneblødning.

Gro Ramsten Wesenberg i Statens legemiddelverk advarer ungdom kraftig mot å bruke stoffet.

Også moren og kameraten til 28-åringen advarer nå andre mot å bruke «barbiedopet» melanotan – et syntetisk hormon man sprøyter inn i kroppen for å bli brun.

– Legene sa først at min sønn ikke kom til å overleve operasjonen. Det gjorde han, og nå må vi bare ta en dag av gangen, forteller moren, som ikke ønsker å stå fram med navn av hensyn til sønnen, til Romerikes Blad.

– Voldsomt trykk i hodet
Tom-Erik Nicolaysen fra Lillestrøm er kameraten til nittedølen som tirsdag for en uke siden ble fraktet til Rikshospitalet på grunn av en hjerneblødning. Nicolaysen er overbevist om at hjerneblødningen ble forårsaket av barbiedopkuren som kameraten startet på dagen før han havnet på sykehus.

– Jeg har selv prøvd disse greiene, men jeg måtte slutte fordi jeg fikk et voldsomt trykk i hodet. Det har jeg også hørt mange andre har opplevd. Jeg er overbevist om at hjerneblødningen skyldes melanotanen, sier han til Romerikes Blad.

Ifølge Statens legemiddelverk er det ingen som helt kjenner bivirkningene av «barbiedopet».

– Det er tydelig at fokuset på kropp og utseende er enormt i dagens samfunn. Jeg skjønner ikke at ungdom tør å sette disse sprøytene inn i kroppen. Det er å spille russisk rulett med sin egen helse, advarer direktør Gro Ramsten Wesenberg i legemiddelverket.

Ikke godkjent av noen
Melanotan brukes hovedsakelig av unge mennesker, og det er populært blant modeller og kroppsbyggere. Stoffet kjøpes stort sett på internett og koster rundt 500 kroner for en pakke som holder i rundt 14 dager. «Dopet» injiseres med penicillinsprøyter.

Melanotan er ikke godkjent av helsemyndighetene i noe land, men selges ulovlig over internett.

I en rekke land har myndighetene advart kraftig mot å kjøpe og bruke stoffet, blant annet Norge, Sverige, Danmark, USA, Storbritannia, Irland og Australia. Stort sett advares blant annet mot å tro at melanotan kan gi en snarvei til sikrere og jevnere brunfarge.

En rekke bivirkninger
Ramsten Wesenberg sier hun aldri har hørt om at melanotan har forårsaket hjerneblødning.

Hun har imidlertid hørt om en rekke andre bieffekter. I tillegg til at barbiedopet er kjent for å gjøre folk både kåte og slanke, er det også mange som opplever at det framkaller mange føflekker. skriver Romerikes Blad.

– Det foreligger ingen forskning, og vi vet ikke noe om hvordan stoffet framkalles. Derfor er det umulig å vite hva langtidsvirkningene er. Det vi vet, er blant annet at dette hormonet fører til økt blodgjennomstrømning til kjønnsorganet.

10.000 sprøyter årlig
I og med at all omsetning av melanotan foregår uten noen form for kontroll, har ikke legemiddelverket noen oversikt over hvor utbredt bruken er.

En undersøkelse Apotekforeningen gjennomførte i fjor, viser likevel at rundt 10.000 sprøyter årlig blir kjøpt på norske apotek for å sprøyte inn melanotan.

Også ifølge Tom-Erik Nicolaysen er det veldig vanlig å bruke melanotan.

– Dette er noe som kom for fullt for noen år siden. Jeg kjenner veldig mange som har prøvd det. Men etter jeg hørte om det som skjedde med kameraten min, har jeg kontaktet alle og fortalt om det som har skjedd. Det har fått de fleste til å kaste sakene, forteller han til Romerikes Blad.

Nicolaysen har ett klart budskap til alle som vurderer å prøve melanotan:

– Dropp det. Ta solarium eller aller helst kom deg ut i sola og bli brun på naturlig måte. Dette er ikke bra, sier han.

Les flere nyheter i Romerikes Blad her.