Gå til sidens hovedinnhold

Brustad lover smitte-erstatninger

Sylvia Brustad lover nå at hun vil gripe inn i hepatitt C-skandalen.

Opptil 5.000 nordmenn kan intetanende ha blitt smittet av hepatitt C ved blodoverføringer på norske sykehus på 80-tallet.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) er blitt hudflettet etter at NRK meldte at hun har bestemt at foreldelsesfristen på 20 år skal overholdes for pasientene som ble smittet av Hepatitt C-viruset. Det betyr at svært få vil kunne søke om erstatning fordi sikre tester for å forhindre smitte kom først i 1990-91. Først fra 1993 klarte helsevesenet å stoppe videre smittespredning.

Skal vurdere sakene
Nå sier statssekretær Wegard Harsvik (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet at de likevel vil hjelpe personer som er blitt smittet av den farlige leversykdommen.

- Vi vil undersøke nærmere hvor mange som har søkt og fått erstatning etter hepatitt C-smitte ved blodoverføring. Vi vil etter det vurdere om enkelte pasienter er kommet urimelig ut ved at de ikke har fått erstatning på grunn av foreldelse eller andre formelle grunner, og se nærmere på disse sakene, sier Harsvik til Nettavisen.

- Vi har fulgt Stortinget
Han tilbakeviser også at Brustad har tatt stilling til om hvorvidt foreldelsesfristen skal overholdes eller ikke.

- Vi har kun vurdert om de som er blitt smittet av hepatitt C via blodoverføringer skal få en særskilt erstatningsordning. Det er Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) og andre gjeldende organer som tar stilling til foreldelsesfristen, sier Harsvik.

- Men Brustad valgte å se bort fra utvalget som i 2004 mente at hepatitt C-smittede skulle få en egen erstatningsordning?

- En enstemmig justiskomité på Stortinget gikk inn for at en skulle løse erstatningsspørsmålet gjennom eksisterende ordninger. Departementet har fulgt anbefalingene fra Stortinget, sier Harsvik.

Kler av Høybråten
Statssekretæren mener at KrF-leder Dagfinn Høybråten taler med to tunger når han for få dager siden gikk ut og krevde en egen erstatningsordning for pasienter som ble smittet av hepatitt C på norske sykehus.

KrF stemte nemlig for at hepatitt C-smittede ikke skulle få en egen erstatningsordning, både da justiskomiteen behandlet saken, og da Frp senere leverte et eget forslag om egen erstatningsordning.

- Høybråten satt dessuten på saken halvannet år i regjering uten å gjøre noe, sier Harsvik.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken