Onsdag legger SV-ledelsen fram sine forslag til valgprogram for landsstyret.

Hallgeir Langeland og partileder Kristin Halvorsen foreslår i fellesskap en helt ny samferdselspakke, skriver Stavanger Aftenbladet på nett.

Les hele SVs programforslag her (ekstern lenke)

- Bryter med Jens
SV foreslår drastiske kutt på veibygging i sentrale strøk, mens bompenger, taxfree-salg og seteavgift på fly skal finansiere mer jernbane.

- Det er jo klassisk SV-politikk å gjøre det vanskeligst mulig for bilistene, sier Trond Helleland (H) i transport- og kommunikasjonskomiteen en kommentar til Nettavisen.

Og at SV dermed skaper splid i regjeringen, er åpenbart:

- Dette setter jo Jens' milliardløfte til veiene i et merkelig lys og vitner om at SV vil markere et særstandpunkt. Det kommer til å bli en intens dragkamp i regjeringen om nasjonal transportplan, som skal diskuteres i januar.

- Drikke mer
- Jeg frykter satsingen blir for dårlig, sier Helleland - som ikke er overrasket.

Forslaget om taxfreefinansiering kommenterer han slik:

- Det blir alt for puslete. Da må vi jo drikke mer, da, sier han en smule oppgitt.

«Kreativ lekestue»
Høyre mener forslaget SV legger frem for landsmøte onsdag er useriøst:

- Det er bra å styrke togene, men finansieringen til SV minner om en «kreativ lekestue». Regjeringen har jo alle muligheter til å satse på både tog og vei.

Helleland mener Oslo ligger på bånn i Vest-Europa:

- Oslo må være en av de dårligste hovedstadene i Vest-Europa når det gjelder infrastruktur, derfor er politikere i Oslo + Akershus enige om «Oslo Pakke 3», som SV har stilte seg lunkne til.

Stoltenberg formulerte seg slik 8. oktober:

«De historisk høye rammene til Nasjonal Transportplan er overoppfylt med 1,9 milliarder kroner, oppsummerte Jens Stoltenberg i sin skryteliste da.»

Les også: Skrytelista til Jens