Gå til sidens hovedinnhold

Buekorps viktigere enn militæret?

Buekorpsgutten fikk ikke utsette førstegangstjenesten. Da kom forsvarsministeren til unnsetning.

Torbjørn Instebø Warhuus skal etter planen være fanebærer når buekorpset gjennomfører sin 150-årsjubileumssesong i år, skriver Bergens Tidende. Men nå er han fortvilet fordi han har fått beskjed om å møte på rekruttskolen på Madla 10. januar.

- Noe med mer samfunnsinteresse enn buekorps kan ikke jeg komme på.

Torbjørn Instebø Warhuus, fanebærer.

To avslag
Han har fått avslag to ganger på søknaden om å utsette verneplikten. Men nå griper den bergenske forsvarsministeren inn. Etter at hun har fått brev fra sin gamle partifelle, krigsveteranen August Rathke om saken, tar hun utsettelsessaken videre til departementet.

Er buekorps en viktig samfunnsinteresse? Si din mening nederst i artikkelen!

- Viktig fanebærer
– Jeg vet ikke hva som er årsaken til at fanebæreren i Nordnæs Bataillon ikke får utsettelse. Derfor kan jeg ikke love noe. Men jeg forstår at det kan virke urimelig for en ung mann, som skal begynne i sin 13. sesong i buekorpset, at han ikke skal få være med på det store jubileet i en så viktig funksjon som fanebærer, sier Strøm-Erichsen (Ap) til Bergens Tidende.

Hun mener det må det være håp om at militærtjenesten kan bli utsatt til buekorpssesongen er over, eller at det kan finnes permisjonsmuligheter.

Saken er kommet forsvarsministeren for øret fordi fanebæreren ba krigsveteranen, tidligere byrettsjustitiarius og Ap-politiker August Rathke om hjelp. Han kontaktet igjen Strøm-Erichsen.

- Må være en samfunnsinteresse
Warhuus er svært lettet over at hjelpen fra forsvarsministeren. Han har tidligere fått støtte fra Nordnæs Bataillon, gamlekarforeningen og jubileumskomiteen i søknadene om utsettelse.

Utsettelse fra militærtjeneste gis i spesielle tilfeller ved omsorgsansvar, utdanning eller vektige velferdsgrunner. Utsettelse kan også bli gitt når særlige samfunnsinteresser krever det.

- Forstår avslaget
Lederen i Befalets Fellesorganisasjon (BFO) Didrik Coucheron mener Vernepliktsverket har fulgt reglene når de har avslått Warhuus' søknad.

-Det virker som om søknaden om utsettelse er blitt behandlet riktig og at den var godt begrunnet. Det bør ikke bli en heltidsbeskjeftigelse for forsvarsministeren å gripe inn i slike saker, sier Coucheron til Nettavisen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken