Gå til sidens hovedinnhold

Bulgarias høyrefløy sterkt fram

Høyrepartiene i Bulgaria beholdt makten i landets to største byer i annen omgang av kommunevalget søndag. Eks-kommunistene gjorde nesten rent bord i første valgomgang en uke tidligere.

I hovedstaden Sofia ble borgermester Stefan Sofijanskij gjenvalgt med stoffet både fra statsminister og eks-kong Simeon IIs parti Nasjonalbevegelsen og fra det konservative UDF. I landets nest største by, Plovdiv sør i landet, beholdt høyrefløyen også makten.

Høyresiden sikret seg kontrollen over 11 av Bulgarias 21 større byer, mens eks-kommunistene i Bulgarias sosialistparti BSF sent søndag kveld hadde vunnet i åtte. I de to siste lå det an til dødt løp.

Simeon Saxe-Coburg, som den tidligere kongen nå kaller seg, ble valgt til statsminister for vel to år siden, etter å ha tilbrakt 55 år i eksil. Mange bulgarere er skuffet over at Simeon ikke har gjort mer for å bekjempe fattigdom og kriminalitet.

Høyrefløyen hadde før høstens kommunevalg advart bulgarerne mot å stemme på BSF, som ble beskyldt for å ville gjeninnføre kommunismen. Valgdeltakelsen var lav i begge omganger av kommunevalget, og kom søndag bare opp i rundt 39 prosent.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn