Gå til sidens hovedinnhold

Burma på FN-kartet

FNs sikkerhetsråd har besluttet å sette Burma på sin offisielle agenda.

Det gir medlemslandene anledningen til å eksaminere situasjonen i landet nærmere. Menneskerettighetsgrupper har lenge anklaget landets myndigheter for å bedrive undertrykkelse, og har oppfordret myndighetene til å løslate opposisjonslederen Aung San Suu Kyi, som har sittet i husarrest i mange år, melder BBC.

Det var USA som tok initiativet til å sette Burma på den offisielle FN-agendaen. USA hevder at Burma lider av store problemer som flyktningskrise, narkotikahandel, fraværet av menneskerettigheter og HIV-Aids problematikken.

- USA og andre medlemsland av sikkerhetsrådet er bekymret for den forringende situasjonen i Myanmar (det offisielle navnet på Burma. red. adm.), skrev den amerikanske FN-ambassadøren, John Bolton, i et brev til den greske FN-ambassadøren, Adamantios Vassilakis, som er sikkerhetsrådets president.

Ti land i sikkerhetsrådet stemte for å sette Burma på agendaen, mens de fem resterende landene, med Kina i spissen, stemte imot. Kina er ikke bare en stor handelspartner til Burma, men også landets nærmeste alliert.

- Dette betyr at alle land som lider av tilsvarende problemer må settes på sikkerhetsrådets agenda. Dette er latterlig, sa Kinas FN-utsending til Burma Wang Guangya.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken