Europeiske børser skjelver etter at redningspakken for den amerikanske bilindustrien havarerte i Senatet natt til fredag norsk tid. Markedet er bekymret for ringvirkningene for europeisk bilindustri og underleverandører.

- Kan ramme hele leverandørkjeden
- Hvis en av de store bilfabrikantene i USA går konkurs, kan vi se en kollaps i hele leverandørkjeden. Selskaper som BMW, Honda og Nissan er avhengig av denne kjeden, og de vil merke det, uttaler Heino Ruland, en av ekspertene på Frankfurt-børsen, til Reuters fredag.

Aksjene hos BMW, Renault, Fiat, Peugeot og Porsche var ned 1,7 til 6,1 prosent fredag formiddag.

Klokka 10.32 norsk tid var FTSEurofirst 300-indeksen med de viktigste europeiske aksjene ned 3,4 prosent til 824,5 poeng. Samlet har fallet så langt i år vært 45 prosent.

- Markedet bekymret
- I dag har hovedsaken vært usikkerheten rundt bilindustrien og om den vil kollapse eller ikke. Fagforeningene aksepterer ikke lønnskutt som synes urimelig under de rådende forhold. Det gjør markedet bekymret, sier Bernard McAlindsen, strateg ved NCB Stockbrokers, til Reuters.

Bush siste utvei?
Men General Motors og Chrysler, som har sagt at de kan gå tom for penger i løpet av få uker uten statlig drahjelp, har ikke helt gitt opp håpet. Det er få alternativet igjen etter at Senatet stedte redningspakken til 14 milliarder dollar til hvile, men det kan komme en livline fra Det hvite hus.

- Plan B er presidenten, sier senator Carl Levin, ifølge AP.

Da hjalp for øvrig ikke på investorenes nerver på Europa-børsene at en av verdens største finansinstitusjoner, Bank of America, vil fjerne inntil 35.000 stillinger over de neste tre årene.