Gå til sidens hovedinnhold

Bush hiver seg på klimakarusellen

President George W. Bush kunngjorde torsdag at USA ønsker å samarbeide med andre land om å redusere klimautslippene.

President George W. Bush holdt en tale i Washington D.C. torsdag hvor han kunngjorde at USA vil holde møter med 14 andre land med hensikt å sette et klimamål innen utgangen av 2008, melder BBC.

Bush talte i forkant av G8-møtet neste uke hvor det er ventet at Tyskland vil komme krav om betydelige kutt i CO2-utslipp.

Ny rammeavtale
Bush sa under talen at hans administrasjon tar klimatrusselen på alvor. Men det kom frem få detaljer om hvilke grep Bush eventuelt er villig til å ta for å avverge en global oppvarming.

- USA skal jobbe med andre nasjoner med hensikt å utvikle en ny rammeavtale på drivhusgassutslipp som kan trå i kraft når Kyoto-avtalen utgår, sa Bush.

- For å oppnå dette målet skal USA holde en del møtevirksomhet med de nasjonene som har mest drivhusgassutslipp. Dette gjelder også land med en voksende økonomi som Kina og India, sa han.

Bush understrekte at løsningen på den globale oppvarmingen er først og fremst utvikling av ny teknologi, og han sa at USA ligger langt fremme på dette området.

Positivt innstilt
Den tyske forbundskansleren Angela Merkel stiller seg positiv til Bushs klimakunngjøring. Det er nemlig forventet at Tyskland vil legge frem en svært ambisiøs klimaplan under G8-møtet, som innebærer 50 prosent kutt i CO2-utslipp innen 2050 i forhold til 1990-nivåene.

Statsminister Tony Blair var også raskt ut på banen med å hylle Bush og kommenterte at USA endelig er rede til å ta sitt klimaansvar for aller første gang.

- Dette er et enormt steg og tilrettelegger en rammeavtale for møtet neste uke, sa Blair.

G8-møtet skal finne sted fra 6. til 8. juni i Tyskland.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet