I neste uke blir den nye boken til ekspresident George W. Bush utgitt i USA. Utdrag fra boken «Decision Points», som er Bushs memoarer fra de to periodene i Det hvite hus, er gjengitt i The New York Times.

I boken redegjør ekspresidenten for den amerikanske invasjonen i Irak i 2003. Hovedargumentet for invasjonen var at amerikansk etterretning mente Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen.

Tidligere utenriksminister Collin Powell la fram de såkalte bevisene for FNs generalforsamling. Men som kjent så fant aldri amerikanerne noen masseødeleggelsesvåpen i Irak. Bush skriver at han blir kvalm av tanken.

- Ingen var mer sjokkert og sint enn meg, da vi ikke fant våpnene. Jeg fikk en kvalmende følelse hver gang jeg tenkte på det. Og får det fortsatt, skriver Bush i boken.

Darth Vader
I tillegg kommer det fram at Bush vurderte å bytte ut sin visepresident Dick Cheney under gjenvalget i 2004. Det skal ha vært Cheney som tilbydde seg å trekke seg fra stillingen.

- Jeg vurderte tilbudet. Han ble oppfattet som mørk og hjerteløs - en Darth Vader i administrasjonen (Darth Vader fra Star Wars-filmene red.anm.), skriver Bush, ifølge The New York Times.

Årsaken til at Bush vurderte å bytte ut Cheney, var for å kvele forestillingen om at visepresidenten var den virkelige beslutningstageren i Det hvite hus.

Men Cheney ble værende i administrasjonen fordi han ifølge Bush «ble valgt til jobben» og «det var nettopp det han gjorde».

Videre trekker Bush fram 14 viktige begivenheter fra sitt liv, deriblant beslutningen om å slutte å drikke og terrorangrepene i USA i 2001.

Les også: - Dette vil komme som et sjokk på dere

Selvkritikk
Ekspresidenten fikk massiv kritikk for håndteringen av orkanen Katarina, som jevnet store deler av New Orléans med jorden. Bush innrømmer i boken at han håndterte krisen dårlig. Og da finanskrisen eksalerte mot slutten av presidentperioden i 2008, følte han seg til tider som «en kaptein på et synkende skip».

Bush var tidenes minst likte president da han forlot Det hvite hus i januar 2009, men boken kan kanskje bidra med å kaste et bedre lys over ekspresidentens ettermæle.

- Hva enn dommen blir over mitt presidentskap, så er jeg komfortabel med det faktumet at jeg ikke kommer til å være i live og få høre det, skriver han.

Bush har fått spesielt mye kritikk for Irak-krigen. Han forsvarer invasjonen med at irakere har det bedre uten Saddam Hussein, og at USA er bedre stilt uten en Saddam Hussein som forsøker å skaffe seg biologiske og kjemiske våpen.

Han omtaler også Saddam Hussein som en «morderisk diktator». Saddam ble henrettet ved henging i Irak romjulen 2006.

Bush hadde ingen sleivspark til den sittende presidenten Barack Obama. Ifølge kutymen skal ikke ekspresidenter kritisere sittende presidenter.