Gå til sidens hovedinnhold

Bush med pekefinger til Sharon

President George W. Bush kom med en advarende pekefinger til Israels statsminister Ariel Sharon da de to statslederne for første gang møttes ved presidentens ranch i Texas.

President George W. Bush er bekymret over utviklingen i fredssamtalene mellom partene i Midtøsten, noe han ga uttrykk for da han tok i mot Israels statsminister Ariel Sharon ved ranchen i Texas.

- Jeg ba statsministeren om ikke å gå i gang med noen aktiviteter som er i konflikt med Veikartet (for fred, journ. anm.) eller skadelig for partenes sluttforpliktelser, sa Bush til reportere etter at de to statslederne møttes mandag.

USA ermot Israels planer om å utvide den største bosettingen på Vestbredden, Malaeh Adumim, med 3650 israelske hjem. Israel insisterer fortsatt på at de har rett til å utvide israelske bosettinger i dette området, som ligger i en trang korridor mellom Jerusalem og en bosetting på Vestbredden.

Sharon vil oppfylle kravene
Bush gjentok overfor Sharon kravene som avtalen om Veikartet for fred mellom Israel og palestinerne setter: Israel må fjerne alle uautoriserte utpostene på palestinsk territorium og «oppfylle sine forpliktelser i henhold til bosettinger på Vestbredden».

Sharon sa Israel ville oppfylle kravene i Veikartet for fred og fjerne uautoriserte utposter på Vestbredden.

Første gang på ranchen
Sharons besøk hos Bush var ment som en belønning for Sharons kontroversielle plan om å avvikle 21 bosettinger på Gaza-stripen og fire bosettinger nord på Vestbredden. Og israelerne hadde håpet å unngå kritikk fra USA om de siste utvidelsesplanene på Vestbredden, ifølge BBC.

Møtet er det ellevte mellom de to lederne side de begge kom til makten i 2001, og det første møtet i de intime omgivelsene på presidentens ranch i Crawford.

Det kommer nesten samtidig med det første hendelsen med dødelig utfall på Gaza, siden palestinernes leder Mahmoud Abbas og Sharon oppfordret til en stans i volden 8. februar. Tre palestinske ungdommer ble lørdag drept under omstridte omstendigheter.

Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker

Kommentarer til denne saken