Gå til sidens hovedinnhold

Bush og Putin vil bekjempe atomterror

Vladimir Putin og George W. Bush vil kunngjøre en felles plan om å bekjempe atomterrorisme når de møtes i Slovakia torsdag. Se web-TV her.

Planen går blant annet ut på at USA vil styrke innsatsen for å sikre russiske atomanlegg mot tyverier eller sabotasje, skriver Washington Post.

I tillegg vil Russland og USA samarbeide om tiltak som skal stanse terrorister væpnet med atomvåpen. De to landene vil også jobbe sammen for å samle inn brukt uranbrensel fra forskningsreaktorer over hele verden. Anriket uran kan brukes til å bygge atomomber.

Se web-TV om toppmøtet her (abonnement)

Avtalen kommer i kjølvannet av påstander om at terrorister allerede kan ha fått tak i radioaktivt materiale fra Russland. Under en høring i Senatet i forrige uke sa den nye CIA-sjefen, Porter Goss, at han ikke kunne utelukke at det hadde skjedd.

-En del av materialet kan vi ikke gjøre rede for, sa han.

En rapport fra det amerikanske National Intelligence Council slår fast at radioaktivt materiale trolig har blitt smuglet ut av Russland.

Torsdag møtes Vladimir Putin og George W. Bush i hovedstaden Bratislavia. Under møtet med Tysklands forbundskansler Gerhard Schrøder onsdag sa Bush at han er bekymret over noen utviklingstrekk i Putins Russland.

- Jeg sa jeg var bekymret over noen av beslutningene som vår felles venn har fattet, som pressefriheten, sa Bush.

- Jeg ser fram til å diskutere beslutningsprosessen med ham, fortsatte Bush.

Russlands manglende bekymring over Irans atomprogram og salg av raketter til Syria vil også stå på programmet under møtet.

Hansketabbe
Før møtet med Putin skal Bush treffe Bratislavas president Ivan Gasparovic og statsminister Mikulas Dzurinda. På flyplassen onsdag gjorde ekteparet Bush seg skyld i et grovt brudd på protokollen da verken George eller Laura tok av seg hanskene før de hilste på verskapet.

-Jeg vet ikke om dette er vanlig i USA, men det er det ikke i våre land. De har kanskje ikke blitt informert om sentraleuropeiske skikker, sier Deana Lutherova til AP.

Lutherova er ekspert på slovakisk protokoll.

Kommentarer til denne saken