Boken «The way of the world», skrevet av Pulitzerpris-vinner Ron Suskind, hevder at Storbritannias etterretning, MI6, sendte en agent til Midtøsten tre måneder før invasjonen av Irak i 2003.

Agenten, Michael Shipster, holdt hemmelige møter i Jordan med leder for Iraks etterretning, Tahir Jalil Habbush. Habbush skal ha opplyst Shipster om at det ikke befant seg masseødeleggelsesvåpen i Irak, melder The Times.

Avsluttet våpenprogrammet
Sir Richard Dearlove, tidligere sjef for MI6, bekrefter de hemmelige møtene. Sir Richard fløy til Washington i februar 2003 for å presentere rapporten om våpnene som ikke skulle eksistere til George Tenet, direktør for CIA på det tidspunktet.

Habbush-rapporten sa at Saddam Hussein hadde avsluttet atomprogrammet sitt i 1991, samme år som han også la ned programmet for kjemiske våpen og han skulle ha avsluttet programmet for biologiske våpen i 1996. Informasjon som senere viste seg å være korrekt.

Ignorerte rapporten
CIA brakte informasjonen videre til George W. Bush og Condoleezza Rice som var sikkerhetsrådgiver på daværende tidspunkt.

I boken står det: «Det hvite hus valgte å ignorere Habbush-rapporten. De ga britene beskjed om de ikke lenger var interessert i å holde informasjonskanalen åpen.»

(Saken fortsetter under bildet)

- Ønsket krig
Sir Richard sier til forfatteren at oppdraget var et forsøk på å bringe den spente situasjonen under kontroll og legger til: «Problemet var at gruppen rundt Dick Cheney hadde for mye hastverk. Bush sto aldri nok imot dem.»

Rob Richer, tidligere offiser i CIA, sier i boken: «Britene ønsket å unngå krig, det var det som var motivasjonen deres. Bush ønsket å gå til krig i Irak helt siden han kom inn i Det hvite hus»

Saddam Hussein selv skal ha vært mer bekymret for forholdet til Iran og skal ha trodd at amerikanerne ikke kom til å gjøre alvor av truslene om angrep.

Forfalsket brev
I boken hevder også Suskind at CIA forfalsket et brev som påsto at lederen for 11. september-angrepet, Mohammed Atta, hadde trent for oppdraget i Irak. Brevet ble gitt til en britisk journalist i Bagdad og slått stort opp i en artikkel i The Sunday Telegraph 14. desember 2003.

Artikkelen fikk stor oppmerksomhet i USA og brakte nok et argument på bordet som støttet synet på at invasjonen av Irak var riktig.

Saken fra The Sunday Telegraph:

Does this link Saddam to 9/11?
Terrorist behind September 11 strike was trained by Saddam

I 2007 sa George Tenet til programmet «60 Minutes»: Vi fikk aldri fastslått at det var en forbindelse eller samarbeid mellom regimet i Irak og Al-Qaida og angrepet 11. september. Også president George W. Bush har sagt at det ikke finnes bevis for at Saddam Hussein på noen måte var involvert i angrepet, noe en stund 70 prosent av den amerikanske befolkningen trodde.

Latterlige påstander
Tenet, har kalt påstandene som boken kommer med for fabrikasjoner. Det hvite hus har betegnet påstanden om det forfalskede brevet som absurde.