Gå til sidens hovedinnhold

Bush slakter Egeland

President George W. Bush mener FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland er feilinformert og på villspor når han snakker om amerikansk nødhjelp.

Det var på en pressekonferanse mandag at Egeland uttalte at de rike landene var gjerrige med tanke på å gi utenlandshjelp.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de er så gjerrige. Hvis et land gir 0,1 eller 0,2 prosent av brutto nasjonalproduktet i utenlandshjelp, synes jeg ikke det er spesielt sjenerøst, sa Egeland.

Kritikken var indirekte rettet mot USA, noe amerikanerne aldeles ikke liker. Utenriksminister Colin Powell tilbakeviste tirsdag at amerikanerne er gjerrige, og onsdag gikk president Bush hardt ut mot Egeland.

- Jeg føler at personen som kom med den uttalelsen var ført på villspor og dårlig informert, sa Bush på en pressekonferanse.

- I året 2004 har vår regjering gitt 2,4 milliarder dollar i mat, penger og nødhjelp. Det er 40 prosent av all nødhjelp som er gitt i verden det siste året, hevdet Bush.

Dette var Bush første pressekonferanse siden flodbølgekatastrofen i Asia, og han lovet ytterligere hjelp til de rammede områdene.

- USA vil fortsette å støtte de berørte regjeringene mens de tar var på ofrene. Vi vil støtte dem mens de gjenoppbygger sine samfunn, sa Bush.

Han hevdet at den første pengegaven på 35 millioner dollar «bare er begynnelsen på vår hjelp», men sa ingenting om hvor mye mer som vil komme.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken