Gå til sidens hovedinnhold

Bush slått ut av magetrøbbel

Enighet om milliarder til Afrika. Se video fra møtet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon holdt fredag formiddag en pressekonferanse om G8-møtet, melder nyhetsbyrået AP.

Se talen på TV 2 Sumo: G8-møtet -pressekonferanse

På den siste dagen av G8-møtet i Heiligendamm ble statslederne enige om å øremerke nesten 360 milliarder kroner for å bekjempe HIV/AIDS-epidemien i Afrika, melder AP.

Se mer video på TV 2 Sumo: G8-lederne diskuterer Afrika

Har ikke holdt løftet
Den siste dagen av G8-møtet er viet til Afrika, og representanter fra flere afrikanske land er til stede som observatører. Kritikere påpeker at landene ennå ikke har oppfylt løftene sine fra møtet i Storbritannia for to år siden, da de ble enige om å doble bistanden til afrikanske land.

Slått ut av magetrøbbel
Men USAs president George W. Bush er ikke i møter om Afrikas framtid. Bush har fått mageproblemer, og hviler på rommet fredag morgen, melder AP. Fredag morgen møtte Bush den nyvalgte franske presidenten Nicolas Sarkozy, men etterpå trakk han seg tilbake.

- Jeg har akkurat kommet fra et møte med president Bush som er litt uvel, sa Sarkozy til Reuters etter møtet.

De to presidentene diskuterte Midtøsten, Afghanistan og Darfur, i tillegg til den omstridte rakettskjold-saken.

- Ikke alvorlig
Bush håper å bli i bedre form og vende tilbake til møtene utover fredagen. Representanter fra Det hvite hus forsikrer at tilstanden ikke er alvorlig.

- Jeg er ikke sikker på om det er et magevirus eller noe sånt. Han føler seg bare ikke bra i magen, sa presidentens rådgiver Dan Bartlett til AP.

Uenige om Kosovo
Fredagens møter har vært preget av uenighet blant stormaktene over full uavhengighet for Kosovo. Russland vil ikke akseptere at en slik uavhengighet må komme, selv ikke mot et løfte om å forsinke en avstemning i FN om saken, ifølge AP.

Russland truer med å bruke vetoretten i FNs sikkerhetsråd over denne saken, som USA tidligere foreslo å behandle i rådet allerede denne uka.

- Den nødvendige framgangen her er ikke gjort, sa Nicolas Sarkozy til AP.

Aserbajdsjan vurderer
I går fremmet Russlands president Vladimir Putin, som er en sterk motstander av et rakettskjold gjennom Polen og Tsjekkia, et motforslag om å legge skjoldet til Aserbajdsjan i stedet. Putin argumenterte med at et rakettskjold i Aserbajdsjan vil beskytte hele Europa, ikke bare Vest-Europa.

President Bush uttrykte interesse for forslaget, og fredag sier Aserbajdsjans utenriksminister at landet er klare for å vurdere forslaget.

- Aserbajdsjan er klare for konsultasjoner. Dette kan bringe mer stabilitet til regionen, sier utenriksminister Elmar Mammadyarov til AP.

Aserbajdsjan har verdens nest største sjiamuslimske befolkning etter Iran.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter