Gå til sidens hovedinnhold

Bush sover gjennom Iowa-valget

Valget i Iowa får ikke Bush til å miste nattesøvnen. Mange mener Iowa-valget indikerer hvem som blir president, men stemmer egentlig dette?

Det blir ikke noe lang natt på president George W. Bush natt. På spørsmål om presidenten planlegger å sitte oppe og følge resultatet fra Iowa-valget, svarte pressesekretær Dana Perino for Det hvite hus slik:

- Når er resultatene klare? For han legger seg nemlig tidlig.

LES MER: Alt om USA-valget

Litt senere uttaler hun at han kommer til å følge litt med, men ikke få med seg de endelige resultat

- Det er helt opplagt en veldig spennende tid for USA nå som de ser på alle mulighetene for hvem som kan bli den neste presidenten. Og presidenten følger med slik han har gjort den siste tiden, som en observatør, som en som åpenbart er veldig interessert i politikk. Men han bruker ikke mye tid på det, sier Perino, ifølge nyhetsbyrået.

Caucusvalg
Torsdag skal republikanerne og demokratene i delstaten Iowa velge hvem av kandidatene som de ønsker skal stille som presidentkandidat i det kommende valget 8. november.

Dette gjøres ved at velgerne deltar i såkalte caucuses. Det vil si at registrerte velgere må stille opp på partimøter hvor de stemmer på sin kandidat ved å reise seg opp under møtet.

Kandidatene bruker store summer på å markedsføre sitt kandidatur i forkant av caucusene for å få så mange som mulig til å stille opp. I år har kandidatene slått alle rekorder når det gjelder kampanjeutgifter.

Det er anslått at kandidatene har til sammen brukt 50 millioner dollar på Iowa-kampanjen. Det forventes at rundt 250.000 mennesker vil stille opp på partimøtene, og dette betyr at hver stemme koster kandidatene 200 dollar, skriver The New York Post.

30 millioner dollar er brukt på TV-reklame, én million på radioreklame og mer enn ti millioner på e-post-reklame til potensielle Iowa-velgere. I tillegg utløper administrasjonskostnadene seg til rundt åtte millioner dollar.

Uviss vinner
Siden 1972 har Iowa-valget vært første skritt i presidentvalget, og brukes ofte som en indikasjon på hvilke presidentkandidater som ender opp med å vinne nominasjonen i deres politiske parti.

Men dette stemmer nødvendigvis ikke. Bare to vinnere i Iowa-valget siden 1972 har endt opp med å bli president, nemlig George W. Bush i 2000 og Jimmy Carter i 1976. Og valgresultatet forteller ikke alltid hvem som ender opp med å bli partiets presidentkandidat.

I 1980 fikk George W.H. Bush flere stemmer enn Ronald Reagan i Iowa, men endte opp med å bli Reagens visepresident. .

Fra 1984 til 1996 var den ingen av vinnerne i Iowa som endte opp med å bli presidentkandidat. Et år hvor det imidlertid stemte var i 2000, da begge vinnerne i Iowa ble presidentkandidater - nemlig George W. Bush og hans demokratiske rival Al Gore.

Men siden 1972 har ingen presidentkandidater fått en dårligere plassering enn tredjeplass i Iowa.

I 1988 endte Bush senior bak Bob Dole og Pat Robertson. Og demokratenes presidentkandidat, Michael Dukakis, endte også opp som nummer tre bak Richard Gephardt og Paul Simon.

Bill Clinton fikk bare 2,8 prosent av Iowas demokratiske stemmer i 1992, bak både Tom Harikin og Paul Tsongas, men vant allikevel presidentkandidaturet.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021