Gå til sidens hovedinnhold

Bush tror på fred i Midtøsten

USAs president hadde onsdag samtaler med de israelske statslederne i Jerusalem.

Dette er første gang at George W. Bush besøker Israel og Vestbredden i løpet av sin presidenttid.

Bush skal forsøke å tilrettelegge for fredssamtaler mellom palestinerne og Israel i et håp om å få på plass en historisk fredsavtale innen året er omme.

Advarer mot terror
Onsdag hadde han separate samtaler med president Shimon Peres og statsminister Ehud Olmert. På en pressekonferanse i kveld uttrykte Bush håp for fredsprosessen i Midtøsten. Han fortalte at han er tilfreds over å se at de israelske og palestinske lederne arbeider hardt for å oppnå fred i regionen.

- Den eneste veien å oppnå evig fred (...) er at de to partene møtes for å ta de vanskelig valgene, men vi kommer til å hjelpe til, sa Bush på pressekonferansen.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet).

204857


Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og statsminister Ehud Olmert ble enige om å få på plass en tostatsløsning innen utgangen av 2008 under en Midtøsten-konferanse i Annapolis i USA i fjor. Men det er ikke noe som tyder på at partene vil komme til enighet før Bush går av som president i januar neste år.

Statsminister Olmert oppfordret palestinske ekstremister til å stanse voldshandlingene mot landet.

- Så lenge det kommer terror fra Gaza, vil det bli veldig vanskelig å oppnå en fredelig forståelse mellom oss og palestinerne, sa Olmert.

Kritisk til besøket
Den palestinske fraksjonen Hamas fordømte fredssamtalene i Annapolis i fjor, og mener at Bush går i Israels ærend når han nå besøker regionen.

- Bush har kommet til regionen kun for å gi Israel politisk, moralsk og materiell støtte til den israelske okkupasjonen, samt forverre splittelsen hos det palestinske folket, sier et høytstående Hamas-medlem, Sami Abu-Zhuri, til BBC.

Kritikerne til Bush mener at presidenten har oversett Palestina-Israel-konflikten i løpet av sine syv år i Det hvite hus, og mener at han kun reiser til Midtøsten for å vise at han holder løftet om å involvere seg i konflikten.

204848