Gå til sidens hovedinnhold

- Bybanen må ikke bli sovepute

Samferdselsministeren mener Bergen trenger flere strakstiltak for å bedre miljøet. I dag ble grunnskinnen lagt ned.

(iBergen.no) Samferdselsminister Liv Signe Navarsete la mandag ned den første biten av skinnegangen til Bybanen i Bergen. Et prosjekt som skal bedre livet til reisende og pustende bergensere.

- Det er ikke hverdagskost å bygge noe slikt i Norge og jeg håper Bergen kan inspirere de andre byene i Norge til å følge opp, sa Navarsete før hun la ned grunnskinnen til hornmusikk og applaus.

- Neste byggetrinn må også på plass
Om to år er det første byggetrinnet på Bybanen ferdig. Det vil si at pendlere og andre reisende som bor på strekningen mellom Nesttun og sentrum, heller kan ta Bybanen til sentrum enn bilen.

Men ministeren er ganske klar på at hun ønsker et byggetrinn 2 også skal realiseres. Et byggetrinn som ender ved Bergen Lufthavn Flesland.

- Fra min side har jeg sagt at jeg er positiv til byggetrinn to. Det er et område der det bor mye folk og det er store arbeidsplasser, sier Navarsete til iBergen.no.

Trenger flere miljøtiltak
Ministeren påpeker at Bergen har et akutt behov for miljøtiltak på kollektivsiden. Bybanen er ett positivt tiltak, men byen trenger mer.

- Bybanen er utslippsfri i forhold til alle andre, men den må ikke bli en sovepute. Bergen har et akutt behov for å bedre miljøbelastningen.

- Hvilke andre tiltak?

- Kollektivtrafikken trenger også en vekst. Nå har jeg hørt flere forslag i dag. Et av dem kan være å gjøre om ett av kjørefeltene inn mot sentrum til kollektivfelt, sier Navarsete.

(Saken fortsetter under videovinduet.)

204637

- Blir en turistattraksjon
Politikerne som hadde møtt frem i hopetall under den høytidelige seremonien mandag ettermiddag, fikk allerede på morgenen et prov på at byggingen kommer med haker.

I morgentimene var køene inn mot sentrum store og bussene stod i kø for å komme seg frem i den nye traseen. Men Navarsete mener folk bør se fremover.

- Bergen blir en bedre by med bedre luft og mindre støy. Jeg tror også at Bybanen vil bli en ny turistattraksjon for Bergen, sier samferdselsministeren.

Den totale kostnaden for Bybanen er beregnet til 2,2 milliarder kroner. Du kan lese mer om Bybanen på prosjektets egne nettsider.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat