I går kveld stoppet en politipatrulje denne litauiske bilen i Dyrøy kommune - etter at lokalbefolkninga hadde sett seg lei på bilen og de to personene som lusket på sen kveldstid over en lengre periode, skriver Nordlys.

- Vi fikk melding om en hvit bil klokka 19.50 som drev og kjørte frem og tilbake i området på Dyrøya. Vi var opptatt da, men det var flere som holdt bilen under oppsikt og fulgte etter den. Klokka 23.30 stoppet vi bilen. Det viste seg at føreren ikke hadde førerkort. Vi parkerte bilen og låste den, forteller operasjonsleder Trond Amundsen ved Troms politidistrikt.

Han forteller at de to mennene fra Litauen etter en nærmere sjekk ble dimittert, men bilnøklene ble tatt i forvaring.

Ramponert
Da patruljen senere på natta dro tilbake for å avskilte bilen, fant de imidlertid bilen i en helt annen forfatning enn da de forlot den.

- Da var bakdøren brutt opp, vinduene knust og dekkene skåret opp, forteller Amundsen, som ikke vil ha noen formening om hva som er skjedd.

Politiet har opprettet sak på hendelsen.

Ole Molund i Brøstadbotn sier det var flere personer i bygda som fulgte nøye med bilens aktiviteter ettersom flere har lagt merke til bilen på merkelige tidspunkter over lengre tid.

- Jeg var blant de som fulgte etter bilen. Jeg snakket også med personene. De fortalte meg at de var ute og så på en jobb. Men det var et merkelig tidspunkt. Klokka var jo 11 på kvelden. Så fortalte de at de var ut og kjørte og skulle spise. Men det er jo ingen spisesteder her ute som er åpent så sent på kvelden, forteller Molund.

Han forteller at mange har gjort observasjoner av bilen, flere har gitt utrykk for at bilen har vært tungt lastet.

Tatt på fersken
Og den samme bilen og personen i den ble tatt på fersken sist søndag da de tømte diesel fra en brøytebil som tilhørte Lars Johnsen. Johnsen har ansvaret for brøytinga i kommunen.

- Vi hadde akkurat fylt full tank. De rakk å tømme halvparten, forteller Johnsen, men heldigvis for ham ble de to tatt på fersken på stedet og senere anholdt av politiet.

- De heiv slangen under bilen. Jeg politianmeldte sak og leverte slangen på lensmannskontroet på Finnsnes på tirsdag, sier Johnsen.

- Og dette var samme bilen og folkene?

- Jajaja. Samme bilen, samme mennene, ingen tvil. Det er egentlig helt helvetes håpløst.

Da Johnsen fikk høre at bilen igjen var observert i går i området, heiv han seg i bilen og i vel fremme i Skøelv på kvelden, satte han bilen på tvers over veien, fast bestemt på å stoppe den litauiske Peugeot Boxeren.

- Vi ventet i 20 minutter før politiet kom.

Kommer ramaskrik
Det mange nå spør seg om i lokalsamfunnet er hvorfor det ikke er kommet rapporter om innbrudd og tyverier fra området. Johnsen tror han har svaret.

- Ramaskriket kommer ikke nå. Det kommer til våren når folk kommer ut til hyttene, sommerhusene og naustene og oppdager at noe er borte.

Han og flere med ham er overbevist om at det har vært gjennomført tyveritokter i området.

Drosjesjåfør Tore Mathiassen sier at bilen ble observert ved naustet hans sist hellg.

- De var nede og sjekket og sonderte. Men jeg har ikke noe av verdi der. Påhengsmotorene er låst inne en annen plass.

Senere dukket varebilen opp igjen i Brøstadbotn, og denne gangen ble den nærmest fulgt i kolonne ut av bygda med ni biler foran og bak.

Lørdag formiddag sto bilen parkert - og ramponert - ved Biofrom i Skøelv. Hvem som har påført bilen skadene, er det ingen som vet.

Les flere saker i Nordlys her.