Gå til sidens hovedinnhold

Bygger 11 dronningpalass

Kong Mswati av Swaziland har bestemt seg for å bygge et palass til hver av sine 11 dronninger.

I tillegg har den generøse kongen bestilt nye BMWer til sine kongelige svigermødre og utsatt skolestarten fordi elevene først skal gjøre seg ferdig med å luke de kongelige grønnsakåkrene.

Folk flest mener det private pengeforbruket til den 36 år gamle kongen går over alle støvleskaft, og at tiden er inne for omfattende politiske reformer, melder NTB/Reuters.

I musikkvideo
- For undersåttene framstår den isolerte kongen på haugen mer og mer som en Marie-Antoinette, sier en funksjonær som av gode grunner ikke ønsker å bli navngitt.

Kritikken er blitt forsterket ved at kongens to tenåringsdøtre har opptrådt halvnakne på en musikkvideo og overskredet grensene for hva som oppfattes som god moral i det afrikanske landet.

Enehersker
Mswati er den siste kongen med absolutt makt sør for Sahara, og det er ikke første gang befolkningen i Swaziland kritiserer pengesløseriet ved hoffet. Men de siste eksemplene på råflott pengebruk har gitt ny ammunisjon til forbudte opposisjonspartier som krever at kongedømmet må avskaffes.

Mswati kom til makten som 18-åring og de første årene var han en forholdsvis populær monark. Men det private pengeforbruket de siste årene har fått flere og flere av innbyggerne til å spørre seg selv om ikke kongedømmet har gått ut på dato.

Ifølge grunnloven sitter Mswati på all makt i landet, men det er ingen hemmelighet at hans mor, kjent som «den store elefant», utøver betydelig makt i kulissene.

Hundretusenvis av mennesker i Swaziland lider av matmangel, men kongen kvier seg for å erklære unntakstilstand av frykt for at utenlandske giverorganisasjoner vil kreve å få et innblikk i de statlige regnskapene, sier diplomater i Mbabane.

Prioriterte jetfly
De første alvorlige protestene kom for to år siden, da kongen avslørte at han ville bruke 45 millioner dollar (360 millioner kroner) på å kjøpe seg et nytt privat jetfly.

Samtidig er helsebudsjettet på 29 millioner dollar, i et land der hver fjerde innbygger lider av underernæring og 40 prosent av den voksne befolkningen er hiv-smittet. Swaziland, med sine vel en million innbyggere, får sine beskjedne eksportinntekter fra sukker, tømmer og frukt.

Mswati måtte droppe flykjøpet på grunn av protestene, men da hadde han allerede betalt millioner av dollar i en forpliktende kontantsum og dessuten brukt penger på porselensserviset i flyets spisekabin.

De siste protestene oppsto tidligere i år da kongen kunngjorde at han ville renovere alle sine tre palasser og bygge nye palasser til sine 11 koner. Byggeprosjektene beløper seg til 15 millioner dollar.

Nå begynner befolkningen å få nok, ikke minst fordi skoleåret ble utsatt for flere hundre tusen elever.

-Vi er rasende og brydd over det tilfeldige, ubegrensede og sanseløse pengeforbruket, sier opposisjonslederen Mario Masuku.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren