Gå til sidens hovedinnhold

Bygger Bam på nytt

De gjenlevende etter jordskjelvkatastrofen i den iranske byen Bam forsøker å se framover igjen, en uke etter at katastrofen rammet dem. Om to år skal alt være gjenreist.

Den offisielle sørgetiden er over, og de overlevende søkte trøst og håp for framtiden under fredagsbønnen.

Det er ikke lett å plukke opp restene av sine liv etter et skjelv som krevde flere titall tusen menneskeliv og jevnet store deler av den gamle byen med jorda.

Men rytmen av liv er sakte, men sikkert i ferd med å vende tilbake. Mindre frenetisk enn i de første dagene etter skjelvet da frivillige og letemannskaper desperat gjennomsøkte sammenraste bygninger etter tegn på liv, og livredde mennesker flyktet fra stedet i hopetall.

Fremdeles er det uklart hvor mange som omkom i jordskjelvet som målte 6.3 på Richters skala, og opptelling og registrering pågår for fullt. Men man begynner å helle til at rundt 30.000 døde er det mest sannsynlige, mens rundt 40.000 ble husløse.

Orden i kaoset
Myndighetene og hjelpemannskapene forsøker å bringe orden i kaoset, som området fortsatt selvsagt bærer preg av.

Det iranske Røde Halvmåne har startet arbeidet med å bringe inn rundt 250 senger til byens sykehus til de pasientene som er brakt inn fra feltsykehusene rundt om i området.

- 50 senger er allerede på plass, og de utenlandskledede feltsykehusene er i ferd med å avvikles, sier FN-koordinator Jesper Lund.

- Ungarerne forlater området i dag, belgierne reiser ut i morgen. Om en måned skal alle utenlandske ha forlatt Iran, ifølge Lund.

Fremdeles står det telt på rekke og rad i Bam. De husløse har fått midlertidig tak over hodet, og kan mistrøstig skue utover det som en gang var deres hjem. Teltene står i mange tilfeller oppe på de sammenraste husene.

De gjenværende innbyggerne i Bam vil bli flyttet inn i store teltbyer for å lette arbeidet for hjelpearbeidere, og også for å sikre overvåking av helse- og hygienesituasjonen.

Skoler åpnes
Myndighetene har, med hjelp av FNs barnefond UNICEF, også planer om å gjenåpne skolene, det vil si prefabrikkerte klasserom, over helgen. I mellomtiden leker barna i ruinrestene.

Statsansatte som overlevde jordskjelvet, er beordret tilbake til Bam for å starte den møysommelige gjenoppbyggingen. Myndighetene har lovet at alt skal være bygd opp igjen innen to år.

Men selv om hjelp fortsetter å strømme til fra alle verdens kanter, er det desperat behov for mer penger. FN forbereder en appell for opprettelsen av fond som skal sikre byens innbyggere i månedene som kommer.

USA-Iran
I den forbindelse er det knyttet håp til at forholdet mellom Iran og USA skal bedres, slik at de diplomatiske forbindelsene mellom de to landene på sikt kan gjenopprettes. USA har midlertidig opphevet restriksjoner på å sende penger og utstyr til Iran.

Men president George W. Bush har understreket at dette bare er gjort for å avhjelpe en humanitær situasjon, og ikke for å sende et signal til Teheran. Men signalene fra USA blir likevel positivt tolket av mange i Iran, også av flere av landets øverste politiske ledere.

Den amerikanske senatoren Elizabeth Dole og et medlem av Bushs familie vil lede en humanitær delegasjon til Iran, hvis de får grønt lys til det av Teheran, skriver Washington Post fredag.

Delegasjonen, som amerikanske tjenestemenn understreker kun er humanitær og ikke diplomatisk, blir uansett det første offentlige amerikanske besøket til Iran siden USA og Iran brøt formell diplomatisk kontakt i 1980.

Siden den gang har det vært sporadiske forsøk på å gjenopprette formelle diskusjoner, men disse forsøkene har aldri ført til at kontakten er blitt gjenopprettet.

(NTB-AFP)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien