Gå til sidens hovedinnhold

Bygger helt nytt Munch-museum

Staten bygger helt nytt Munch-museum i Bjørvika. Og Nasjonalmuseet havner på Vestbanetomten.

(SIDE2:) Munch-museet og Stenersenmuseet samles i nytt bygg ved siden av operaen i Bjørvika. Dit skal også Deichmanske bibliotek. Biblioteket blir liggende i et eget bygg.

Helt ny Munch
Det avslørte kulturminister Trond Giske på en pressekonferanse om sammenkjøring av kulturinstitusjoner i Oslo onsdag. Dermed får Oslo et nytt og mye større Munch-museum som også skal få vise frem langt flere Munch-malerier enn museet på Tøyen kan i dag.

Flyttingen kommer etter at man brukte millioner på sikkerhetsopplegget på Tøyen etter ranet for et par år siden.

SE BILDENE ETTER AT DE VENDTE TILBAKE:

Se så fine de er blitt!

Flyttingen av biblioteket til Bjørvika, legger det opprinnelige forslaget om et nytt hovedbibilotek på Vestbanetomten i grus. Det setter også punktum for den årelange og fruktløse debatten om det nye Nasjonalmuseums-bygget på Tullinløkka i Oslo.

Nå skal staten kjøpe tilbake Vestbanetomten fra Oslo kommune og det foreslås å legge hele det nye Nasjonalmuseet dit. Årsaken er at man har funnet at det er vanskelig og dyrt å oppgradere de gamle bygningene til dagens klimakrav. Samtidig skal det være problematisk med lokaler under bakken på Tullinløkka.

Det koster 176 millioner for Staten bare å kjøpe tilbake Vestbane-tomten. Detaljutredningen om bruk av tomten starter nå.

Ny arkitektkonkurranse
Det nye museet på Vestbanen kan stå ferdig til 2014. Når utredningsarbeidet er ferdig og planene skal gjennomføres, blir det lyst ut arkitektkonkurranse, etter planen tidlig i 2009.

- Vi er glade for at vi har fått til denne løsningen med Oslo kommune. På en fri tomt som Vestbanen ligger det godt til rette for å realisere et profilert museumsbygg som gir gode rammevilkår for en virksomhet med høy museumsfaglig og teknisk standard, sier Trond Giske i en kommentar.

Byrådsleder Erlig Lae mener flyttingen vil gjøre Oslo til en kulturby av europeisk format.

Skal vise mer
Målet med det nye Nasjonalmuseet er å få lokaler som kan vise større deler av samlingen enn det det gamle museet kan i dag.

Poltikerne håper at den nye satsingen vil gjøre Nasjonalmuseet til en større publikumsdrager enn det er i dag.

Staten eier i dag Tullinløkka, Nasjonalgalleriet og Historisk museum. Hvordan dette området skal brukes videre, vurderes, heter det.

SE VIDEO:

243549

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken